Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovce
  • 30.12.2017. 18:00

Šest zanimljivih činjenica o ovcama

Slatke jesu, ali uz ovce se vežu i pomalo neobične zanimljivosti.

Foto: moha
  • 4.022
  • 74
  • 0

Ovce su zaista slatke sa svojim mekanim runom i neodoljivim licima, ali uz njih se vežu i neke zanimljivosti. Modern farmer istakao je šest takvih činjenica.

1. Njihova vuna će rasti zauvek

Godine 2004. pronađen je šrek, merino ovca, koja se skrivala u pećini čak šest godina! Ošišana je uživo na novozelandskoj nacionalnoj televiziji, a bilo je dovoljno vune za izradu odela za 20 muškaraca! U 2015. godini, ovca zvana Kris, pronađena je u Kanberi, Australija, sa runom teškim 89 kilograma! Za razliku od divlje ovce ili "ovčje kose", vuna domaćih rasa, kao što je merino, samo će nastaviti da raste, tvrdi Dejv Tomas (Dave Thomas), koji je radio na studiji ovaca na Univerzitetu Vinskonsin u Medisonu.

2. Zadivljujući periferni vid

Ovce imaju četvorougaone zenice, koje im pružaju zadivljujući periferni vid - procenjuje se da je njihovo vidno polje između 270 i 320 stepeni (ljudi prosečno oko 155 stepeni). Kada ste plen, to itekako dobro dođe. To je kao "surround" zvuk za oči.

3. Neke su homoseksualne

Iako postoje slučajevi homoseksualnosti u gotovo svim životinjskim vrstama, ovce su jedine životinje koje pokazuju istospolne sklonosti. U stadima domaćih ovaca, do osam odsto mužjaka preferiraju druge mužjaka, čak i kad su plodne ženke oko njih. U mnogim drugim životinjskim vrstama mužjaci će se u određenim okolnostima uklopiti - mužjak sa mužjakom i ženka sa ženkom, ali sa ovcama je to životna sklonost.

4. Gornja usnica ovce ima izražen utor, koji deli levu i desnu stranu, nazvanu filtrum

Ovce su vrlo selektivni preživari, preferiraju lišće od stabljika, a njihov filtrum pomaže im da se približe zemlji. Drugi preživari ne mogu ići tako nisko.

5. Padnu li na leđa, ne mogu se ispraviti

Visoke ovce, ovce prekomerne telesne težine ili one sa teškim runom imaju veliki problem s ispravljanjem, padnu li na leđa. Postoji čak i termin za situaciju - prevrnuta ovca. Dakle, ako vidite ovcu na leđima, verovatno je da je u stresu i panici, pa pronađite vlasnika i pomozite joj da se okrene.

6. Postoje duboke istorijske veze između ovaca i predsednika SAD-a

Džordž Vašington (George Washington), Tomas Džeferson (Thomas Jefferson) i Džejms Medison (James Madison) uzgajali su ovce. Zapravo, Madison nije izlazio iz kaputa izrađenog od ovčje vune. Vudro Vilson (Woodrow Wilson) je držao stado u Beloj kući tokom Prvog svetskog rata, kako bi pasle travu i na taj način smanjili troškove, ali i pokazali podršku ratnim naporima.

Foto: moha1983 / Pixabay


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!