• Ishrana goveda
  • 05.12.2017. 18:15

Silaža loša ove godine

Silaža nema dovoljnu energetsku vrednost ove godine, pa se preporučuje zamena.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 759
  • 67
  • 0

Farma u Novom Orahovu broji 131 kravu i stotinak junica i jedna je od najozbiljnijih u Bačkoj. Proizvodnja je počela krajem devedesetih. a 2003. je bila prelomna. Danas porodica Januško proizvodi mleko EU klase.

Zahvaljujući rasi crni holštajn, imaju u proseku oko 7.000 litara mleka, a sva grla su pod selekcijom.

"Očekivali smo više, jer smo podmladili stado, ali ove godine nećemo moći da podignemo prosek, jer ove godine ne možemo da im damo maksimum, kada je reč o hrani. Prioritet neće biti količina mleka, nego da prežive, da ne moramo previše da smanjujemo brojne stanje", kaže Maja Januško.

Kako hraniti goveda nakon loših prinosa?

Objašnjava da silaža nije kvalitetna, da nema dobru kalorijsku vrednost. Stručnjaci se slažu i savetuju kako bi trebalo hraniti goveda, da posledice budu što manje.

"Neophodno je da se ubaci soda bikarbona, tačnije 1.5%. Većina je silažu pravila od cele kukuruzne biljke, sa jako malim učešćem zrna. Ona, kao osnova ishrane preživara, ima veoma malu energetsku vrednost. Preporuka je da se nabavi sirovi repin rezanac", naglašava dipl. ing. Pedrag Ivančević iz Stručne i savetodavne službe Bačka Topola.

Više u prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Silaža Repin rezanac Ishrana goveda Pedrag Ivančević Maja Januško Mleko Crni holštajn


Autorka

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Vertigo production

Laze Nančića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 300 82 66, e-mail: vertigons@gmail.com web: http://www.poljoprivrednaemisija.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi