Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlekarstvo
  • 10.03.2017. 13:15

Simentalska rasa za ekstra mleko

Miroslav Savić iz užičkog sela Trnava bavi se proizvodnjom mleka i mesa. Zadovoljan je, kako po mlečnosti, tako i po kvalitetu mleka, simentalske rase, za razliku od holštajna.

Foto: Print Screen / You Tube
  • 3.662
  • 546
  • 0

Miroslav Savić iz užičkog sela Trnava bavi se proizvodnjom mleka i mesa. Ozbiljnije je počeo da se bavi mlekarstvom 2007. godine, kada je iz Austrije uvezao sedam grla simentalske rase. Tada je ukupno bilo 12 grla. Zadovoljan je, kako po mlečnosti, tako i po kvalitetu mleka.

Simentalac vs holštajn

Savić danas ima 15 grla, a sedam je na muži .Napravio je osnovu za dalji razvitak proizvodnje. Sada ima i jedan holštajn, za probu. Zadovoljan je količinom mleka, ali ne i masnoćom i kvalitetom.

"Imam osećaj da je mleko kod njih mnogo slabije masnoće. Problem su i njihova telad, koja se teže prodaju. Muška telad se prodaju po ceni ženskog. Simentalce prodajem lakše ili ostavljam za tov", objašnjava Savić.

Ishrana za ekstra mleko

Štalski prosek je između 15 i 20 litara, a kvalitet mleka je ekstra klase. Grla su zdrava zbog dobre ishrane i poluintenzivnog sistema držanja.

"Jedu seno, obrok lucerke, silažu i koncentrat, njega šest do sedam kilograma. Leti su najviše na paši. I tada imaju i jedan obrok sena i koncentrata", kaže Miroslav Savić.

Da nije subvencija države, Savić kaže da bi zarada otišla na hranu grla. Zadovoljan je saradnjom sa mlekarom, iako smatra da bi trebalo podići cenu, koja je sada 30 dinara za litar.

Foto: Print Screen / You Tube


Tagovi

Simentalska rasa Holstein Trnava Miroslav Savić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner