Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šampionski pehar
  • 24.05.2023. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Hrtkovci, Ruma

Sin birao, ovan Soko pehar dobio!

Desetogodišnji sin Milorada Čuletića iz Hrtkovaca, zamolio je svog oca pred 90. Međunarodni sajam poljoprivrede da izloži Sokola. I upravo je njegovim izborom otac dobio šampionski pehar u kategoriji ovnova il de frans rase.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 1.137
  • 590
  • 0

Na 90. Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu u štalskom delu, mogla su se videti jedra grla mnogih rasa ovaca. Biralo se danima, a u kategoriji ovnova starijih od tri godine il de frans rase, veliki šampionski pehar osvojio je Soko, vlasnika Milorada Čuletića iz Hrtkovaca kod Rume.

"On je ustvari u vlasništvu moga desetogodišnjeg sina od pre dve godine i on me je zamolio da njega izlažem. Ocenjivao se eksterijer grla, njegova produktivnost - koliko je jaganjaca dao, zatim mesnatost, kosnatost, visina, dužina", rekao je ponosni otac.

"Nije samo Soko nagrađen, i ovce su mi dobile pehar iste rase, a veliki srebrni šampionski pehar dobio sam za kolekciju šilježadi. Ovo mi je 16. godina kako izlažem, sedam puta smo bili apsolutni šampioni. Imam preko dvadesetak titula i dve decenije se bavimo ovim", kaže Čuletić koji se, radeći nekada na farmi u Obrovcu, prvi put susreo sa ovom rasom i uočio mnoge prednosti: dobra plodnost, visoka mlečnost, dobar potrošač otpadne hrane.

"Sve što krave od silaže nisu jele, to je prošlo kod njih."

Od pet do 500

Te 2000. godine je na kredit kupio prvih pet ovaca i danas je došao do broja od oko 500 grla. Za svoje šampionsko stado "krivi" dobru genetiku koju uvozi iz Francuske. Međutim, i sam je izvozio za Severnu Makedoniju i BiH. Hranu obezbeđuje sa svojih i njiva u zakupu, a ono što mu tokom dva, tri meseca u godini "zafali" kupi - lucerku i kukuruz.

I šilježad su dobila svoj pehar

"Kod mene su uglavnom unapred poručivali od par do 50 ili 100 komada. Međutim, od korone ljudi su postali malo obazriviji, a i cena žitarica je uticala na samu potražnju. Međutim, u poslednje vreme, polako se sve to vraća u normalu i svaki dan neko zove da kupi grlo", kaže Čuletić i apeluje na Ministarstvo poljoprivrede da nađe razumevanja za stočare i utiče na povećanje subvencija, kako su se podigli zapati uvozne genetike, novi objekti, a sve je više i mladih proizvođača.

"Poenta je da i onaj čovek u pasivnijim krajevima proda jagnje po boljoj ceni, a to će da postigne sa izvoznim dozvolama, ne samo za priplod, nego i za klanje. Stoga, apelujem i na Upravu za veterinu da omogući te sertifikate. Imali smo ljude iz Katara, Libije koji traže velike količine jaganjaca za klanje, a imamo potražnju onih i za priplod. Potrebno je da se usaglase uslovi sa zemljama koje iskazuju potražnju za našim grlima", konstruktivno je predložio Čuletić.


Tagovi

Farma Čuletić Veliki šampionski pehar Il de frans ovce Ovan Soko Milorad Čuletić Uvozna genetika Izvoz grla 90. sajam poljoprivrede


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Velika zlatna medalja i pehar šampiona u grupi proizvoda od mesa za "Vlašku magiju" - gotovo jelo. Medjunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu.Presrećni smo 😀 Čestitamo svim kolegama 👏 @vlaska__magija @novosadski_sajam #vlaškamagijagoto... Više [+]