Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mali poljoprivrednici
  • 13.09.2016. 11:00

Sir koji ne prodaju podele komšijama

Za Porodicu Čolaković poljoprivreda je dodatna delatnost. Uprkos problemima na tržištu ovi domaćini, planiraju širenje proizvodnje.

Foto: bigstockphoto.com, cylonphoto
  • 1.794
  • 485
  • 0

U domu Čolakovića, iz Male Moštanice, složno žive tri generacije ukućana. Poljoprivreda im nije osnovna delatnost, ali je proizvodnja za ovdašnje prilike ozbiljna. Imaju raznovrsnu proizvodnju, a svoju priču su započeli od ratarske. Ova godina je bila rodna, pa su sve ratarske kulture dobro rodile. Čolakovići poseduju i svu mehanizaciju neophodnu za obradu zemljišta i skidanje letine.

"Obrađujemo negde oko 15 ha. Od toga 5 ha je naša zemlja, dok ostatak uzimamo pod zakup. Ove godine smo imali negde oko 5 ha pod žitaricama, 1,5 h zauzimao je kukuruz, oko 2 ha lucerka, a ostala površina bila je pretvorena u livadu za ispašu stoke. Imamo kombajn, 2 traktora, berač, presu za baliranje sena, pa je usputni posao uz ove mašine lakši", počinje svoju priču mladi domaćin, Dejan Čolaković.

Mleko i sir za tržište i svoje potrebe

Pored ratarstva, tu je i raznovrsna stočarska proizvodnja. Za brigu o stoci zadužen je stariji domaćin, Milorad. Ovom proizvodnjom Čolakovići zadovoljavaju svoje potrebe, ali uvek bude i viška koji odnose na tržište. Međutim, danas je naročito teško prodati i na tržište plasirati mlečne proizvode, pa neretko Čolakovići svoje proizvode podele i među komšilukom, a kako sami kažu "Bolje da komšija bude sit, nego država", u šali kaže Milorad.

"Trenutno imamo 2 krave, 2 teleta i junicu. Tu su još i 7-8 ovaca, 4 koze, kokoške i ćurke. Gajimo uglavnom ono što je potrebno za kućnu upotrebu. Situacija sa mlekom je veoma loša, ali mi se nekako snalazimo. Nešto sira se proda na poslu, ostalo podelimo po komšiluku, jer se ne isplati da predajemo mleko i sir mlekarama. Cena je niska, isplate kasne, pa bolje da bar prijateljski podelimo, ako ne možemo da prodamo i izađemo na kraj", objašnjava Milorad Čolaković.

Zasad dunja za mirniju budućnost

Uprkos svim problemima sa kojima se susreću stočari, Čolakovići su podigli objekat za goveda, jer planiraju širenje proizvodnje. Ovi domaćini imaju i mnogo živine, kao i mali voćnjak. Za narednu godinu u planu je podizanje većeg zasada, ozbiljnija posvećenost voćarstvu, kojim će se baviti stariji domaćin Milorad.

"Trenutno smo u fazi pripreme jedne zgrade u koju ćemo useliti goveda. Iako trenutno nemamo dovoljno stoke, u sledećoj godini ćemo se truditi da povećamo stočni fond. Imamo oko 20 stabala šljive i 10 stabala jabuke, kruške i kajsije. To nije neka preterano velika količina, ali je nama dovoljna. Predali smo zahtev za analizu zemljišta za njivu od tridesetak ari, na kojoj planiramo da posadimo dunje. Njih će zasaditi moj otac, koji već dugo ima želju da posadi voćnjak, pa ćemo videti kako će se takva proizvodnja odvijati", zaključuje Dejan.

Dok čekaju proširenje proizvodnje, svi Čolakovići složno i vredno rade, od najstarijeg Milorada, do najmladjeg Mateje, možda nije sve rentabilno i isplativo, ali oni rade ono što vole.

Foto: bigstockphoto.com, cylonphoto


Tagovi

Domaćinstvo Čolaković Ratrstvo Stočarstvo Voćarstvo Krave Koze Junice Goveda Sir Mleko Šljive Jabuke Kajsije Dunje


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.