Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjenička ovca
  • 25.10.2017. 10:15

Sjenička ovca opet osvaja zapadnu Srbiju

Porodica Tutić, iz Delimeđe, kod Tutina stočarstvom se bavi više od 20 godina. Međutim, kako kažu, u poslednjih nekoliko godina ovčarstvo im je prioritet. Hamid Tutić, napominje da se od kada je država počela da daje subvencije, gajenjem ovaca bave intenzivnije, tako da su prvobitno stado od 50 ovaca proširili na čak 250 grla.

Foto: Melissa Enderle / Flickr
  • 1.675
  • 230
  • 0

Zbog povećanja državnih subvencija, u poslednje tri godine, u opštinama zapadne i jugozapadne Srbije, za 20% je povećan broj gazdinstava koja se bave ovčarstvom. Kako prenosi Dnevnik, to je naročito primetno u Sjenici i Tutinu, gde većina domaćinstava odgaja autohtonu vrstu - sjeničku ovcu, najtraženiju na tržištu zbog odličnih karakteristika njenog mesa i mleka.

Pomoću subvencija upetostručili stado

Porodica Tutić, iz Delimeđe, kod Tutina stvočarstvom se bavi više od 20 godina. Međutim, kako kažu, u poslednjih nekoliko godina ovčarstvo im je prioritet. Hamid Tutić, napominje da se od kada je država počela da daje subvencije, gajenjem ovaca bave intenzivnije, tako da su prvobitno stado od 50 ovaca proširili na čak 250 grla.

Žensku jagnjad prodaju za priplod

Prema njegovim rečima, subvencije najviše koriste za nabavku stočne hrane, žitarica i koncentrata jer na njihovoj zemlji žito slabo uspeva, pa su zato prinuđeni da dokupljuju. Hamid naglašava da se u njegovom stadu lane ojagnjilo 300 jagnjadi, a od tog broja su svu žensku jagnjad prodali za priplod, dok su mušku izvezli u Crnu Goru.

Ovčarstvo kao porodični posao

Hamid Tutić objašnjava da u njegovom gazdinstvu gaje isključivo autohtonu sjeničku ovcu, dodajući da je ona najkvalitetnija, najtraženija i najizdržljivija, zato što je prilagođena surovim klimatskim uslovima na Pešteru. On ističe da je njegova porodica već spremna za predstojeću zimu. Nabavili su žito i koncentrat, a osim toga uskladišteno je i 8.000 bala sena. Hamid ponosno ističe da je ovčarstvo na njegovom gazdinstvo posao kojim se bave svi članovi porodice.

Radi održavanja kontinuiteta isporuke, ovce otkupljuju od kooperanata

Njegova dva sina se, kako kaže, bave kupovinom, prodajom i izvozom stoke, dok su s druge strane supruga, snahe i kćerka zadužene za proizvodnju sira od ovčijeg mleka. Hamidov sin Samir napominje da je, kada je reč izvozu žive stoke, najveće tržište Crna Gora. Da bi zadovoljili potrebe i održali kontinuitet, Tutići stoku otkupljuju od kooperanata širom zapadne Srbije, a kako Samir ističe, do sada sa isplatom nisu kasnili, stekavši tako dugogodišnje saradnike na obostrano zadovoljstvo.

Ovčarstvo u ekspanziji

Samir tvrdi da je sjenička ovca izuzetno kvalitetna, a pokazala se i kao najunosnija. Ona se odlikuje mlečnošću, kvalitetom mesa i vune, a pašnjačko gajenje je za nju idealno. Inače, za svako umatičeno jagnje Ministarstvo poljoprivrede daje po 7.000 dinara, pa se zato mnogi stočari koji gaje rogatu stoku sve više opredeljuju za ovčarstvo, tvrdi Nego Tomović - veterinar iz matične službe u Kraljevu.

Obraz i reč ne smeju da se pogaze!

Na kraju treba pomenuti i to da u domaćinstvu porodice Tutić ističu da sloga kuću gradi, a strešina doma Hamid je zadovoljan načinom na koji njegovi potomci razvijaju posao, koji je on od malena počeo. On ističe da samo obraz i reč ne smeju da se pogaze, jer tada nema ni posla, ni saradnje, ni poverenja, pa samim tim ni uspeha.

Foto: Melissa Enderle / Flickr


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Ovce Ovčarstvo Tutin Sjenica Stočarstvo Poljoprivreda Subvencije Srbija Ministarstvo poljoprivrede


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.