Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ovaca
  • 15.02.2017. 12:30

Sjenička ovca - skromna i otporna

Sjenička ovca namenjena je poljoprivrednicima koji se bave i drugom proizvodnjom. Ima skromne zahteve kada je ishrana u pitanju, a njeno meso je traženo zbog prepoznatljivog ukusa.

Foto: Print Screen / You Tube
  • 5.242
  • 1.146
  • 0

Porodica Jovanović iz sela Stapari nadomak Užica počela je da se bavi ovčarstvom pre 17 godina. Imali su nekoliko različitih rasa ovaca. Otpornost na teške uslove i ukusno meso prepoznatljive arome opredelili su ih samo za sjeničku ovcu.

Samostalne i skromne

Ove rase ovaca ima u izobilju u Sjenici i okolini, kao i u okolini Valjeva i u zlatiborskom okrugu. Jovanovići imaju oko 50 ovaca i dva ovna. Tokom zime hrane ih silažom, senom, koncentratom, a kada otopli, odlaze na pašnjake, gde provode veći deo godine.

"Da nema paše, ovaj posao bi bio neisplativ. Sjenička ovca nije zahtevna i ne traži veliku negu. Jagnje se same i samo retko im je potrebna naša pomoć. Mogu da se pohvale dobrom plodnošću - 1.5 jagnje godišnje, a nekad i dva. Ima i bližnjenja", kaže Jasmina Jovanović.

Sjenička ovca ili Il d' Frans?

Dejan Stanković iz Stručne i savetodavna služba Užice kaže da je sjenička ovca najbolja za ove krajeve iz pogleda zdravstvenog stanja, tehnologije gajenja, ishrane. Ona je najskromnija, a Il d' Frans se preporučuje manjim gazdinstvima.

"Il d' Frans je plodnija rasa i ima veći prirast. Pitanje je čime gazdinstvo želi da se bavi. Oni u nižim predelima, koji žele intenzivnije da se bave ovčarstvom, trebalo bi da odaberu ovu rasu. Ukoliko se bavite još nekom poizvodnjom i živite u strmijim predelima, sjenička ovca je pravi izbor", kaže Stanković.

Jovanovići se bave i malinarstvom, a imaju i krave. Jagnjad prodaju za meso, a cena je od 200 do 300 dinara za kilogram.

Foto: Print Screen / You Tube


Tagovi

Sjenička ovca Il d Frans Stapari Jasmina Jovanović


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić