Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečno govedarstvo
  • 21.02.2020. 15:00
  • Švedska

Skandal na mlekarskoj farmi - mršave krave leže u mokraći i fekalijama

U Švedskoj je nastao skandal kada je otkriveno da poznata kompanija Arla otkupljuje mleko s farme na kojoj krave žive u katastrofalnim uslovima.

Foto: Depositphotos/zlikovec (ilustracija)
  • 359
  • 28
  • 0

U vreme kada se poljoprivreda optužuje za velike klimatske promene, kada je intenzivan razvoj stočarstva pod upitnikom jer je sve više onih koji se odlučuju na biljnu ishranu, slike sa švedske farme koja snabdeva tamošnju veliku kompaniju poznatu po proizvodnji bio mleka, samo su ulje na vatru trenutne situacije nepovoljne za poljoprivrednike. 

Tamošnja kompanija Arla se zalaže za ekološki pristup u hranidbi krava. Njihov moto je "Srećne krave su zdrave krave" kojim tvrde kako zadovoljne krave proizvode više i bolje mlijeko. Kažu kako je njihovim kooperantima, mlekarima, dobrobit životinja od velike važnosti. 

Novinari otkrili slučaj 

Sve je ovo palo u vodu nakon što je objavljen video s farme jednog od njihovih kooperanata. 

Poljoprivredno gazdinstvo u pokrajini Halsingland kompaniji Arla svake nedelje isporučuje deset hiljada litara mleka i jedna je od većih farmi u tom delu Švedske. Tamo je snimljen video koji pokazuje krave koje u štali leže na debelom sloju mokraće i fekalija, a nekoliko je životinja izrazito mršavo. 

Već su se pre deset godina pokazale određene negativnosti, ali se ništa nije preduzimalo. Ovaj je slučaj otkriven zahvaljujući istraživačkom novinarstvu. 

"Niz godina sam veterinar i moram reći da mi je ovo nešto najgore što sam ikada videla", kaže za SVT Margareta Stin, profesorka veterinarske medicine Nacionalnog centra za dobrobit životinja pri Švedskom univerzitetu poljoprivrednih nauka, a užasnut je bio i penzionisani veterinar Kal Hamarberg. 

Na farmi radnici iz Istočne Evrope 

Novinari su razgovarali s više bivših zaposlenika i drugima koji imaju uvid u posao. Kažu kako se tokom godina na farmi nalazio velik udeo strane radne snage, uglavnom iz Istočne Evrope. Mnogi od njih su posvedočili o stalnim sukobima zbog plata i radnog vremena, ali i o lošem postupanju sa životinjama. 

Raskrinkani: Na farmi koja proizvodi mleko za veliku korporaciju okrutno mučili telad

Čak je velik broj meštana već ranije reagorao zbog postupanja prema kravama. Potpisivali su peticiju za spas stoke. "Najveći problem za nas koji ovde živimo je taj što se vlasnik ne brine za životinje. Prošlo leto sam puno puta reagorao na premršave krave", kaže jedan meštanin. Sve je došlo do novinara koji se ovim problemom bavi upravo od prošlog leta, a snimke su svetlo dana ugledale u januaru. 

Nije im prvi skandal 

Vlasti su podigle optužnicu protiv vlasnika farme, a za zlostavljanje životinja i ugrožavanje okoline. Istovremeno, vlasnik nije hteo da komentariše čitav slučaj, a novinare upućuje na Švedsko nacionalno udruženje poljoprivrednika koje još uvek ćuti. Kompanija Arla je takođe odbila intervju s objašnjenjem da u medijima ne žele da razgovaraju o pojedincu jer - jedan poljoprivrednik nije kompanija. 

Ovaj je 'mlečni div' u međuvremenu obustavio isporuku mleka s te farme, a obavili su i reviziju za koju kažu kako nije pokazala ozbiljne nedostatke. 

Arla se nije prvi puta susrela sa skandalom u svojoj proizvodnji mleka. Naime, 2008. u njihovom mleku u prahu pronađene su toksične supstance zbog kojih je u Švedskoj teško obolelo više od 6000 beba.


Tagovi

Arla Švedska Zlostavljanje životinja Proizvodnja mleka Humanost prema životinjama


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D