Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjarstvo
  • 12.08.2022. 18:00

Skoro milion svinja manje u danskim štalama

Većina farmera je smanjila broj grla, a najviše zabrinjava pad broja suprasnih krmača.

Foto: Depositphoto/aorestligetka.ukr.net
  • 277
  • 105
  • 0

Danska je vodeća zemlja kada je u pitanju proizvodnja svinja, ali je ovaj sektor pogođen velikom krizom. Kako navodi LandbrugsAvisen broj svinja u danskim štalama značajno je manji u odnosu na prošlu godinu. Statistički podaci iz jula pokazuju da je skoro milion manje grla.

Zabeležen je pad populacije svinja od 7,5 odsto, što znači da je ukupan broj sada 12,2 miliona.

Manji broj krmača

Zabrinjavajuće je što je broj krmača pao za 7,9 odsto i sada ih je 968.000. Najveći pad je zabeležen kada je u pitanju broj suprasnih krmača, koji je manji za 8,7 odsto i iznosi 548.000 jedinki.

Statistička pokazuje da je to rezultat loše ekonomske situacije. Veliki broj proizvođača je smanjio broj grla na farmama, dok su drugi delimično ili potpuno prestali sa proizvodnjom.

Mnoge države beleže pad proizvodnje u svinjarstvu (Foto: Depositphoto/dusanpetkovic)

Prema podacima iz 2021. godine broj farmi svinja sa punim radnim vremenom je manji, a poslovni rezultat je pao sa oko 350.000 evra u 2020. na nešto više od 107.000 evra u 2021. godini.

Glavni uzrok ovakvom stanju je pad prodajnih cena prasadi i tovljenika.

Slika iz drugih država

Posetimo, u prvom kvartalu 2022. godine drastično je smanjen uvoz svinjetine u Kinu i to za trećinu u odnosu na prošlu godinu, objavio je Agrarheute. Tada su iz carinske uprave pojasnili kako se takav razvoj situacije može pripisati rastućem stepenu samoodrživosti i manjoj potražnji na domaćem tržištu, jer je stanovništvo moralo da poštuje stroge mere protiv pandemije Covid-19. Uvoz mesa i nusproizvoda je od januara do marta 2021. godine pao za 958.000 tona, na 1,67 miliona tona, što je silazni trend od 36,5 odsto.

Rekord u padu proizvodnje zabeležen je i u nemačkom svinjarstvu. Tamošnji Federalni zavod za statistiku je objavio kako je evidentiran pad za oko 10 odsto u prvom kvartalu u odnosu na 2021. godinu. Manje je oko 1,34 miliona tovljenika nego prošle godine. Osim pada broja svinja i tovljenika Nemačka je zabeležila i manji ukupan broj zaklanih životinja.


Tagovi

Danske svinje Suprasne krmače Uvoz svinjetine


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)