Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene stoke
  • 10.02.2023. 16:30

Skuplja telad u Pirotu, jeftinija prasad i jagnjad u Čačku

Na pijaci žive stoke u Požarevcu mogla su se pazariti jagnjad po dominantnoj ceni od 400 din/kg, šilježad po ceni od 250 din/kg i ovce po ceni od 200 din/kg. Reporteri STIPS iz Čačka zabeležili su pad cene jagnjadi na stočnoj pijaci u ovom gradu.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 225
  • 29
  • 0

Rast prodajne cene teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograma evidentiran je na stočnoj pijaci u Pirotu, jer je dominirao iznos od 460 din/kg. Klaničari sa ovog područja i okolnih mesta protekle su sedmice po višim cenama u odnosu na prethodni period otkupljivali telad telesne mase do 160 kilograma i krave za klanje, otkriva se u izveštaju STIPS-a.

Za otkupljenu telad odgajivači iz ovog kraja su dobijali 540 din/kg. Otkupna cena tovnih bikova pomenute rase preko 500 kilograma bila je niža u klanicama na području podunavskog regiona. Dominirao je iznnos od 340 din/kg. U klanicama na području Šapca i okoline zabeležen je pad otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma. Dominirao je iznos od 330 din/ kg, a obim ponude i otkupa bii su dobri prema izveštaju reportera STIPS. 

U Šapcu pad cene junadi (foto: M. Celing Celić)

Pad cena prasadi i tovnih svinja

Na piijaci žive stoke u Čačku došlo je do pada prodajne cene obe kategorije prasadi, pa su se grla telesne mase do 15 kilograma mogla pazariti za 380 din/kg, dok je u kategoriji grla do 25 kilograma dominirao iznos od 370 din/kg. Ponuda i obim prodaje bili su dobri. U klanicama na teritoriji južnobačkog regiona, takođe je evidentiran pad otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na 380 din/kg i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na 200 din/kg. 

Pad otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma evidentiran je u sedmici za nama i u klanicama na teritoriji južnobanatskog regiona, jer se otkup odvijao najčešće po ceni od 200 din/kg. Klaničari sa područja srednjebanatskog regiona zabeležili su tokom prve sedmice februara pad otkupnih cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na dominantnih 200 din/kg i kramača za klanje na dominantnih 160 din/kg. Dominantna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je niža u odnosu na prethodnu sedmicu na pijaci žive stoke u Kraljevu, jer je dominirao iznos od 370 din/kg. 

Tovne svinje do 120 kg pazarile su se po 200 dinara u Srednjem Banatu (foto: J. Kuzmić)

Iako je pala cena, i dalje najskuplja jagnjad u Čačku

U klanicama na području braničevskog regiona došlo je do rasta otkupne cene jagnjadi u odnosu na poslednju sedmicu januara. Dominirao je iznos od 370 din/kg uz prosečnu ponudu i slabu prodaju grla ove kategorije ovaca. Osim jagnjadi, klaničari sa ovog područja su otkupljivali i šilježad po dominantnoj ceni od 180 din/kg. Na pijaci žive stoke u Požarevcu mogla su se pazariti jagnjad po dominantnoj ceni od 400 din/kg, šilježad po ceni od 250 din/kg i ovce po ceni od 200 din/kg.

Reporteri STIPS iz Čačka zabeležili su pad cene jagnjadi na stočnoj pijaci u ovom gradu, pošto su se najčešće mogla pazariti za 430 din/kg. Pad prodajne cene šilježadi zabeležen je i na stočnoj pijaci u Smederevu. Dominirao je iznos od 260 din/kg. Ponuda ove kategorije ovaca bila je dobra, a prodaja zadovoljavajuća po mišljenu odgajivača i nakupaca.


Izvori

STIPS


Tagovi

Cena jagnjadi Cena prasadi Cena junadi STIPS Izveštaj cena Stočne pijace


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...