Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • STIPS
  • 03.06.2023. 09:00

Slaba prodaja teladi u maju, jagnjad - 400 do 500 din/kg

Cena krava za klanje simentalske rase najčešće je varirala od 150 do 260 din/kg, a holštajn-frizijske mogle su se pazariti na pijaci žive stoke u Somboru, po dominantnoj ceni od 140 din/kg.

Foto: Đorđe Lalić
  • 196
  • 35
  • 0

Nije bilo značajnijih promena u pogledu ponude teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograma u odnosu na april. Prodaja je bila slaba, prenosi STIPS. Cena je varirala u intervalu od od 360 do 765 din/kg, što ukazuje na blagi rast cene. Promet teladi holštajn-frizijske rase zabeležen je na stočnoj pijaci u Somboru, po ceni od 360 din/kg i stočnoj pijaci u Užicu, po ceni od 550 din/kg. Tovna junad telesne mase od 350 do 480 kilograma prodavana su na stočnoj pijaci u Požarevcu, kao i prethodnih nekoliko meseci. Dominirao je iznos od 480 din/kg, što ukazuje na rast cene.

Nije bilo začajnije promene u pogledu ponude tovne junadi, telesne mase preko 480 kilograma. Prodaja se odvijala po ceni od 310 din/kg, na stočnoj pijaci u Somboru. Dominanatna cena tovnih bikova simentalske rase telesne mase preko 500 kilograma iznosila je 350 din/kg. Na tržištu krava za klanje pomenute rase nije bilo promena u odnosu na prethodni mesec. Cena krava za klanje te rase najčešće je varirala od 150 do 260 din/kg.

Krave za klanje holštajn-frizijske rase mogle su se pazariti na pijaci žive stoke u Somboru, po dominantnoj ceni od 140 din/kg. Klaničari sa područja mačvanskog regiona, po višim su cenama, u odnosu na prethodnu sedmicu, otkupljivali telad simentalske rase telesne mase do 160 kilograma i tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma. Za otkupljenu telad plaćali su 780 din/kg, a za tovnu junad 365 din/kg. Otkupna cena tovnih bikova, telesne mase preko 500 kilograma, bila je viša u klanicama na području podunavskog regiona, pošto je dominirao iznos od 350 din/kg.

Za telad - 780 din/kg

U klanicama sa područja srednjebanatskog regiona, došlo je do rasta otkupnih cena tovne junadi, simentalske rase, telesne mase preko 480 kilograma, i tovnih bikova, te rase, telesne mase preko 500 kilograma, na 335 din/kg. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovnih bikova, holštajn-frizijske rase, telesne mase preko 500 kilograma, pošto je iznosila 290 din/kg. Dominantna cena tovnih bikova, simenatalske rase, telesne mase preko 500 kilograma, bila je 350 din/kg, u klanicama, na području jablaničkog regiona. Pored njih vršen je još otkup krava za klanje tokom poslednje sedmice maja, a dominirao je iznos od 240 din/kg.

Maksimalna otkupna cena tovnih svinja čak 300 din/kg

Iako je ponuda prasadi bila bolja u prvoj polovini maja, moramo istaći, da je obim ponude bivao slabiji tokom druge polovine meseca na stočnim pijacama u Srbiji uključenim u projekat STIPS. Obim prodaje bio je na većini prodajnih mesta, takođe, bolji prvih desetak dana zbog praznika i tradicionalne trpeze. Za prasad telesne mase do 15 kilograma kupci su najčešće trebali da izdvoje do 550 din/kg, a za prasad telesne mase od 16 do 25, kilograma 500 din/kg. Kao i prethodnih meseci, i tokom maja je bila slaba ponuda obe kategorije tovnih svinja, na pijacama žive stoke u Srbiji.

Za grla telesne mase od 80 do 120 kilograma, odgajivači su najčešće dobijali iznos od 250 din/kg. Cena tovljenika, telesne mase preko 120 kilograma, varirala je najčešće od 170 do 250 din/kg, ali je prodaja bila veoma slaba. Krmače za klanje su bile jeftinije, u odnosu na april, pošto su se mogle pazariti po dominantnoj ceni od 180 din/kg. Maksimalna otkupna cena tovnih svinja, telesne mase od 80 do 120 kilograma, od kada STIPS prati kretanje otkupnih cena u Srbiji, dostigla je iznos od čak 300 din/kg, u klanicama, na području srednjebanatskog regiona.

Otkupna cena tovljenika telesne mase od 80 do 120 kilograma bila je viša tokom poslednje sedmice maja i u klanicama na području podunavskog regiona. Dominirao je iznos od 260 din/kg. I na stočnoj pijaci u Smederevu, takođe, je skočila prodajna cena tovnih svinja, telesne mase od 80 do 120 kilograma, na domnantnih 270 din/kg. Za razliku od njih niža je bila cena prasadi, telesne mase od 16 do 25 kilograma, jer je dominirao iznos od 450 din/kg. Po višim cenama, u odnosu na prethodni period otkupljivali tovne svinje, telesne mase od 80 do 120 kilograma i klanicama na području južnobanatskog regiona. Dominirao je iznos od 260 din/kg.

Jagnjad u maju - oko 450 din/kg

Malo bolja bila je ponuda jagnjadi tokom maja na prodajnim mestima u Srbiji, uključenih u STIPS, a nastavljen je trend bolje prodaje ove kategorije ovaca. Promet je evidentiran na 12 stočnih pijaca, po ceni od 400 do 500 din/kg, ali je ipak dominirao iznos od 450 din/kg. To ukazuje na rast cene u odnosu na april. Ponuda šilježadi i dviski bila je dosta slaba, kao i predhodnih nekoliko meseci. Dviske su se mogle pazariti na dve stočne pijace, po ceni od 180 do 200 din/kg. Prodaja šilježadi odvijala se na dve pijace žive stoke, po ceni od 240 do 260 din/kg.

Nastavljen je trend slabe ponude ovaca, a promet je varirao od mesta do mesta. Ovcama se trgovalo na devet stočnih pijaca, a dominirala je cena od 170 din/kg. Čitavog meseca je bila slaba ponuda jaradi, kao i prethodnih nekoliko, a cena je varirala od 200 din/kg do, čak, 400 din/kg, u zavisnosti od odnosa ponude i tražnje, kao i kvaliteta grla. Prodaja koza odvijala se na tri stočne pijace uključene u STIPS, a dominantna cena iznosila je 120 din/kg, kao i prethodnih par meseci.

Cena jaradi je varirala od 200 do čak 400 din/kg (Foto: Gordana Nastić)

Reporteri STIPS iz Kraljeva, evidentirali su, u periodu od 22. do 28. maja, rast prodajne cene jagnjadi na stočnoj pijaci u ovom gradu, jer je dominirao iznos od 420 din/kg. Pored jagnjadi mogla su se pazariti jarad, po dominantnoj ceni od 400 din/kg, ovce po dominantnoj ceni od 150 din/kg i ovnovi za priplod, čija je cena iznosila bezmalo 30.000 dinara po grlu. U klanicama sa ovog područja skočila je otkupna cena ovaca na 200 din/kg.

U klanicama na području Šapca i ostalih mesta mačvanskog regiona zabeležen je pad otkupne cene jagnjadi na 400 din/kg. Dominantna prodajna cena jagnjdi bila je niža tokom poslednje sedmice maja i na pijaci žive stoke u Užicu. Iznosila je 380 din/kg. U klanicama sa ovog područja, takođe, je evidentiran pad na 360 din/kg. Otkup jagnjadi, na području podrinjskog regiona, obavljao se, protekle sedmice, najčešće po ceni od 400 din/kg, dok je dominantna otkupna cena ovaca bila upola manja i iznosila je 200 din/kg.


Izvori

STIPS


Tagovi

Cena teladi Cena tovne junadi Cena tovnih bikova Cena krava za klanje Cena prasadi Cena krmača Cena tovljenika Cena jagnjadi Cena šilježadi Cena dviski Cena jaradi Cena ovnova STIPS


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva