Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vojvodina
  • 31.01.2018. 08:00

Slaba tražnja guši guščarstvo

Janoš Kihut, iz Temerina, se već oko 30 godina, bavi odgajanjem gusaka. Do pre dve godine, on je s velikim ambicijama, na farmi u Bačkom Petrovom Selu, držao jato od 2.000 gusaka. Ipak, zbog nedovoljne tražnje, taj broj je drastično smanjio, pa sad na gazdinskom dvorištu, u Temerinu, Kihut ima matično jato od svega 300 komada.

Foto: Dejan Petrovic / Flickr
  • 380
  • 12
  • 1

Broj gusaka, u Vojvodini, se smanjuje iz godine u godinu. Većina farmi koje su nekada odgajale i po nekoliko hiljada tih pernatih životinja, danas su ili ugašene ili je broj gusaka koje tamo žive znatno manji. Kako tvrde vojvođanski guščari, a prenosi RTV, glavni razlog za to je slaba tražnja, pre svega guščijeg mesa i ostalih proizvoda.

Jato od 2.000 gusaka spalo na 300

Janoš Kihut, iz Temerina, se već oko 30 godina, bavi odgajanjem gusaka. Do pre dve godine, on je sa velikim ambicijama, na farmi u Bačkom Petrovom Selu, držao jato od 2.000 gusaka. Ipak, zbog nedovoljne tražnje, taj broj je drastično smanjio, pa sad na gazdinskom dvorištu, u Temerinu, Kihut ima matično jato od svega 300 komada. On dodaje da svake godine iz njegovog gazdinstva izađe do 12.000 guščića, napominjući da tim brojem pokriva gotovo celu državu.

Lekovita guščija mast najtraženiji proizvod

Prema njegovim rečima najviše se traži guščija mast. Po nju uglavnom dolaze osobe koje imaju neki zdravstveni problem. Janjoš objašnjava da je guščija mast jedna od najkvalitetnijih i koristi se kod prehlade, upale pluća, astme i drugih plućanih oboljenja.

Guščari prepušteni sami sebi

Osim mesa izuzetnog kvaliteta i nutritivnih vrednosti, guske imaju i kvalitetno perje. Kihut naglašava da po perje njegovih gusaka ljudi dolaze čak iz Japana, ali sa žaljenjem dodaje da je cena perja na tržištu upola manja nego pre desetak godina. On kaže da je '60-ih godina Jugoslavija bila treći izvoznik perja u svetu i da je tada u Srbiji bilo oko milion gusaka, dok ih je danas daleko manje. Kako tvrde vojvođanski odgajivači gusaka, oni sami ne mogu da utiču na razvoj te grane poljoprivrede, jer ne postoji podrška države i prepušteni su sami sebi.

Foto: Dejan Petrovic / Flickr


Povezana stočna vrsta

Živinarstvo

Živinarstvo

Pod živinarstvom prvenstveno podrazumevamo uzgoj kokoši, ćurki, gusaka i pataka. Od živine se dobijaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su i... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Guske Guščarstvo Živinarstvo Stočarstvo Janoš Kihut Temerin Bačka Vojvodina Srbija Agroklub Hrana Meso Klukanje Mast Džigerica Perje Zarada Profit Bačko Petrovo Selo


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.