Janoš Kihut, iz Temerina, se već oko 30 godina, bavi odgajanjem gusaka. Do pre dve godine, on je s velikim ambicijama, na farmi u Bačkom Petrovom Selu, držao jato od 2.000 gusaka. Ipak, zbog nedovoljne tražnje, taj broj je drastično smanjio, pa sad na gazdinskom dvorištu, u Temerinu, Kihut ima matično jato od svega 300 komada.
Broj gusaka, u Vojvodini, se smanjuje iz godine u godinu. Većina farmi koje su nekada odgajale i po nekoliko hiljada tih pernatih životinja, danas su ili ugašene ili je broj gusaka koje tamo žive znatno manji. Kako tvrde vojvođanski guščari, a prenosi RTV, glavni razlog za to je slaba tražnja, pre svega guščijeg mesa i ostalih proizvoda.
Janoš Kihut, iz Temerina, se već oko 30 godina, bavi odgajanjem gusaka. Do pre dve godine, on je sa velikim ambicijama, na farmi u Bačkom Petrovom Selu, držao jato od 2.000 gusaka. Ipak, zbog nedovoljne tražnje, taj broj je drastično smanjio, pa sad na gazdinskom dvorištu, u Temerinu, Kihut ima matično jato od svega 300 komada. On dodaje da svake godine iz njegovog gazdinstva izađe do 12.000 guščića, napominjući da tim brojem pokriva gotovo celu državu.
Prema njegovim rečima najviše se traži guščija mast. Po nju uglavnom dolaze osobe koje imaju neki zdravstveni problem. Janjoš objašnjava da je guščija mast jedna od najkvalitetnijih i koristi se kod prehlade, upale pluća, astme i drugih plućanih oboljenja.
Osim mesa izuzetnog kvaliteta i nutritivnih vrednosti, guske imaju i kvalitetno perje. Kihut naglašava da po perje njegovih gusaka ljudi dolaze čak iz Japana, ali sa žaljenjem dodaje da je cena perja na tržištu upola manja nego pre desetak godina. On kaže da je '60-ih godina Jugoslavija bila treći izvoznik perja u svetu i da je tada u Srbiji bilo oko milion gusaka, dok ih je danas daleko manje. Kako tvrde vojvođanski odgajivači gusaka, oni sami ne mogu da utiču na razvoj te grane poljoprivrede, jer ne postoji podrška države i prepušteni su sami sebi.
Foto: Dejan Petrovic / Flickr
Povezana stočna vrsta
Pod živinarstvom prvenstveno podrazumevamo uzgoj kokoši, ćurki, gusaka i pataka. Od živine se dobijaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su i... Više [+]
Izvori
Tagovi
Autor