Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečno govedarstvo
  • 07.07.2017. 18:00

Slabija proizvodnja mleka zbog vrućina

Pri temperaturama iznad 28°C dolazi do smanjenja proizvodnje mleka i reproduktivnog poremećaja kod krava. Zato ih treba rashlađivati, davati im dosta vode i hraniti ih noću.

Foto: Heifer International / Flickr
  • 1.155
  • 74
  • 0

U selu Svetozar Miletić, kod Sombora, na farmi Poljoprivrednog preduzeća "Klas" dnevno se proizvede oko 4,5 hiljade litara mleka. Međutim, ovih dana je, kako prenosi RTV, mleka sve manje, a to je direktna posledica velikih vrućina koje su pogodile Srbiju.

Vrućine desetkovale proizvodnju mleka

Upravnica te farme Zorica Nikšić objašnjava da je proizvodnja mleka pala za 10%. Krave uzimaju manje hrane, pa samim tim nema ni proizvodnje mleka. Period sa temperaturama preko 35°C prouzrokovao je smanjenje proizvodnje za 200-300 litara mleka dnevno. Ona dodaje da temperature preko 30°C jednostavno desetkuju proizvodnju jer krave traže samo vodu da se kvase i bezvoljno leže u štali. Nikšićeva naglašava da je veoma važno rashlađivati objekte u kojima se nalaze krave da bi se bar donekle snizila temperatura.

Hraniti krave noću, češće, po malo

Savetodavac u PSS "Sombor" Zvonko Džeba napominje da sada samo možemo da ublažimo trenutno stanje jer pri temperaturama iznad 28°C dolazi do smanjenja proizvodnje mleka i reproduktivnog poremećaja. On preporučuje stočarima da je najbolje da krave hrane noću, češće, ali po malo.

Temperaturni šokovi i srčani udari posledice visokih temperatura

Džeba ističe da je optimalna temperatura za krave je između 5°C i 21°C. Prema njegovim rečima sve temperature van tog opsega utiču na proizvodnju mleka, ali i na reprodukciju. Kako kaže najteže posledice visokih temperatura koje mogu da pretrpe životinje su temperaturni šokovi i srčani udari.

Krave moraju stalno imati dostupnu vodu

Zvono Džeba naglašava da je najbolje da farmeri koji imaju mogućnost takve mogućnosti slobodno puste svoje krave na otvoreno. Dobro bi bilo da postoji neka nadstrešnica kako bi se krave mogle skloniti u hlad kad je sunce najjače. On zaključuje da kravama stalno treba na raspolaganju treba da bude voda jer ove životinje dnevno popiju 50-60 litara vode, a u vrelim letnjim danima čak 100 litara.

Foto: Heifer International / Flickr


Izvori

RTV


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.