Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičija gripa
  • 27.05.2022. 18:00

Složili se EU ministri: Uvodi se vakcina protiv ptičijeg gripa?

Biće neophodno usaglasiti mere sa međunarodnom trgovinom. Velika Britanija, SAD i Saudijska Arabija odbijaju da kupuju od zemalja koje praktikuju vakcinaciju.

Foto: Depositphotos/hansgwprinsen
  • 84
  • 5
  • 0

Kako bi se obuzdao virus ptičijeg gripa, koji pogađa živinu i divlje ptice, životinje su do sada ili uništavane ili držane u karantinu. Radi se o merama koje su izuzetno skupe za industriju i javne vlasti. Trenutno je pogođeno 36 evropskih zemalja. Francuska je od decembra uništila 16 miliona živine, a Italija od januara 18 miliona.

Euractiv izveštava da su se ministri poljoprivrede EU složili da implementiraju strategiju vakcine protiv ptičijeg gripa.

Masovni odstrel nije prihvatljiv

Luis Planas, španski ministar poljoprivrede, istakao je da je masovni odstrel sve manje prihvaćen od strane javnosti.

Širenje ove bolesti predstavlja rizik za javno zdravlje, jer se radi o virusu koji predstavlja potencijalnu zoonozu, bolest za ljude. Francusko predsedništvo Veća EU se zajedno sa ministrima EU složilo da je neophodno razviti vakcinaciju kao sredstvo prevencije.

Potrebne su dalje mere biološke bezbednosti (Foto: L.Bencarić)

"Oduševljen sam postignutim jednoglasnošću oko ideje da se kompletira naš arsenal za borbu protiv ove epizootike, razmatranjem upotrebe vakcinacije uz neophodne mere biološke sigurnosti koje već poznajemo", objasnio je novoimenovani francuski ministar poljoprivrede i prehrambene suverenosti Mark Fesneau.

Šta sa međunarodnom trgovinom?

Biće neophodno usaglasiti mere sa međunarodnom trgovinom. Velika Britanija, SAD i Saudijska Arabija odbijaju da kupuju od zemalja koje praktikuju vakcinaciju zbog straha od uvoza virusa na svoju teritoriju.

Nemački ministar poljoprivrede Džem Uzdemir je izjavio da se kolektivni pristup mora koristiti kako bi se objedinile tehničke odredbe i efikasnost.

Mera je veoma složena kada uzmemo u obzir da je zahvaćeno više vrsta živine i brojne varijante virusa koji izaziva oboljenje i još uvek je u fazi ispitivanja u EU. Trenutno Francuska testira primenu dva tretmana na patkama, a Holandija i Italija na kokama nosiljama i ćurkama.


Tagovi

Vakcinacija Virus Perad Masovni odstrel Ptičiji grip Živina


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.