Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mleka
  • 20.07.2015. 15:00

Smanjena proizvodnja mleka zbog vrućina

Zbog vrućina, na farmama PKB-a, svako grlo od ukupno 8.500 krava, koliko broji muzno stado, dnevno daje tri litra mleka manje

Foto: depositphotos.com
  • 178
  • 8
  • 0

Na farmama Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) ovih vrelih julskih dana se dnevno proizvodi 150.000 litara mleka, što je u proseku 20.000 litara mleka manje nego u zimskom periodu.

Svako grlo od ukupno 8.500 krava, koliko broji muzno stado PKB, dnevno daje tri litra mleka manje.

Preduzimaju se aktivnosti za rashlađivanje krava

Zaposleni u PKB-u preduzimaju niz aktivnosti kako bi kravama olakšali vrelinu. U objektima je raspoređen manji broj grla, krave se kupaju, objekte peru više puta dnevno, a svakodnevno menjaju i prostirku (sveža slama).

Obrok je takođe prilagođen vremenskim uslovima, a hranjenje krava počinje u ranim jutarnjim satima dok je svežije, saopšteno je Tanjugu u PKB.

Kravama se hrana daje više puta na dan u manjim količinama. U obrok ovih dana se dodaju aromatične biljke komorač, nana i grčko seme, kako bi krave imale bolji apetit.

Krava je poreklom iz severnih krajeva Evrope, teško podnosi vrućinu. Tada prirodno dolazi do smanjenja konzumacije hrane, krave imaju veću potrebu za vodom i daju manje mleka, objašnjavaju stručnjaci.

Foto: depositphotos.com; ewastudio


Izvori

Tanjug


Tagovi

PKB Smanjena proizvodnja mleka Vrućine Hrana Vremenski uslovi Mužno stado Krave