Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište mleka
  • 18.06.2022. 15:00

Smanjuje se svetska proizvodnja mleka?

Ponuda mleka i mlečnih proizvoda nije velika, a svetska inflaciona kriza slabi kupovnu moć i potražnju. Da li će to dovesti i do pada cena.

Foto: Depositphoto/branex
  • 748
  • 187
  • 0

Skoro da nema dana u kojem nije poskupela neka vrsta hrane. S druge strane, očekivanja analitičara Rabobanke pokazuju da će svetske cene mleka umereno pasti u drugoj polovini 2022. godine. U svom najnovijem kvartalnom izveštaju navode da su globalne cene mlečnih proizvoda dostigle vrhunac u prvoj polovini 2022. godine, piše Agrarheute.

Smanjuje se proizvodnja, a rastu troškovi

Ponuda mleka i mlečnih proizvoda nije velika, a svetska inflaciona kriza slabi kupovnu moć i potražnju. Uz to je Kina ograničila uvoz, što je imalo negativan uticaj na kompletnu trgovinu ovim proizvodima. Dodatni uticaj ima i pad produktivnosti u EU, SAD, Novom Zelandu, Australiji, Brazilu, Argentini i Urugvaju.

Očekivanja su da će se produktivnost posle pada od 1,9 odsto u prvom kvartalu 2022; smanjiti i u drugom, za 1,1 odsto.

Navode da je ovakva situacija povezana sa povećanim troškovima i vremenskim prilikama, a teško je očekivati brz oporavak u ovom sektoru. Najveći uticaj su imale visoke cene soje i kukuruza, kao i vremenski ekstremi u Okeaniji i Južnoj Americi.

Manji je i broj mlečnih goveda, kao i profitabilnost ove grane poljoprivrede. Predviđa se da će u narednom kvartalu rekordno visoki troškovi hrane i vremenski problemi i dalje negativno uticati na zaradu farmera u regionima sedam velikih proizvođača.

Izazovna su vremena pred stoačrima (Foto: Depositphoto/Deerphoto)

I stada na Novom Zelandu i Evropi verovatno će se nastaviti smanjivati zbog predloženih zakona i ekoloških ograničenja. 

Lov na mleko

Kada je u pitanju mlekarstvo, Australija je vodeća država. Dešavanja na tom tržištu imaju velike posledice na svetske cene. Nova sezona počinje 1. jula, a s njom i, kako kažu, lov na mleko. Prerađivači su nudili veće iznose, izveštava Australian Rural and Regional News.

"U aprilu 2022. godine, nacionalna proizvodnja mleka smanjena je za 3,4 odsto na 7,3 milijarde litara. Rabobank očekuje da će se ona vratiti na marginalni rast u 2022./23. godini", rekao je viši analitičar za mlekarstvo Majkl Hervej. Istakao je da i dalje zaostaju u odnosu na prošlu godinu i da je to karakteristično za sve regije.

Kada je reč o cenama na jugu Australije, ona bi u sezoni 2022./23. mogla biti 8,40 AUD/kgMS (5,60 evra za kg suve materije mleka, op.a.). Zvanično objavljene cene se kreću između 8,25 AUD/kgMS i 8,90 AUD/kgMS. Ovo će sigurno imati pozitivan efekat na stočare koji se suočavaju s visokim troškovima domaće hrane za životinje kao i dodataka za njih.

Ali, nedostaje im radne snage pa će prihodi tamo biti manji nego što bi se očekivalo.  

Hervej je dodao da postoje svetle tačke koje prate ovaj sektor. Sezonski uslovi su tamo naklonjeni ovoj proizvodnji, rastu pašnjačke površine, a dovoljno je i vode za navodnjavanje. Prihodi od mleka su i dalje visoki, podržani stabilnim tržištem govedine.


Tagovi

Ponuda Potražnja Australija Inflacija Cene mleka Mleko Proizvodnja mleka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.