Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mleko i meso
  • 12.05.2024. 18:00

Snabdevanje mlekom ostaje stabilno u EU - šta je sa govedinom?

Predviđa se blagi porast u snabdevanju mlekom, uprkos kontinuiranom padu broja krava. Cene govedine bi mogle da rastu, ali ne i potrošnja

Foto: Shutterstock/Perpis
  • 96
  • 25
  • 0

Novi izveštaj Evropske komisije o kratkoročnim izgledima za poljoprivredna tržišta EU, pokazuje da će snabdevanje mlekom u EU ostati stabilno tokom 2024., dok će proizvodnja govedine opadati.

Upozoravaju da bi razvoj geopolitičke krize, posebno na Bliskom istoku, mogao uticati na trgovinu, cene i celokupnu privredu, sa još većim pritiskom na poljoprivrednike.

Trend pada troškova proizvodnje

Što se tiče inputa, u izveštaju se navodi da su troškovi energije pali za šest odsto u prva tri meseca 2024. u poređenju sa prethodnim kvartalom. Troškovi za stočnu hranu pali su za 1,5 odsto, a cene đubriva za jedan odsto.

Međutim, ukupne cene inputa ostaju znatno iznad nivoa pre pandemije (+32 odsto), a u slučaju đubriva dostigle su 65 odsto. Njihova dostupnost se poboljšava kako se proizvodnja đubriva u EU povećava.

Stabilno na tržištu mleka

EK predviđa blagi porast (0,4 odsto) u snabdevanju mlekom u celom bloku, uprkos kontinuiranom padu broja krava (-0,5 odsto u 2024.).

Ova pretpostavka se temelji na normalnim vremenskim uslovima, cenama sirovog mleka koje su ostale iznad istorijskih nivoa (iznad 46 centi/kg) i rastućem trendu proizvodnje u EU.

U izveštaju se navodi da će proizvodnja sira i sirutke u EU verovatno i dalje imati koristi od veće dostupnosti suvih materija i mleka i konkurentnih cena, što bi moglo dovesti do daljeg rasta izvoza.

Povećanje izvoza mleka u prahu nije verovatno, jer je dalji rast u severnoj Africi i na Bliskom istoku ograničen, a pritom se i globalna konkurencija povećava.

Smatraju da bi stabilizacija ulaznih i izlaznih cena mogla poboljšati marže proizvođača mlečnih proizvoda 2024. i da bi potrošnja ovih proizvoda u EU mogla imati koristi od smanjene inflacije cena hrane i ostati generalno stabilna.

Pad na tržištu govedine

Očekuje se da će proizvodnja govedine u EU pasti za dodatnih 2,3 odsto. 2024., uglavnom zbog tekućih strukturnih prilagođavanja u sektoru stočarstva. 

Ova je proizvodnja u EU pala za 3,9 odsto u 2023., što je podstaklo visoke cene. Istovremeno je prosečna masa trupova smanjena za -0,6 odsto. Prošle godine je proizvodnja govedine u Italiji pala za 17 odsto (127 hiljada tona), dok je u Irskoj povećan za 3,5 odsto.

Popis stočnog fonda iz decembra 2023. pokazao je da se broj krava za reprodukciju u EU smanjio četvrtu godinu zaredom za dodatnih 160.000 grla (-1,6 odsto), a kod mlečnih krava zabeležen je pad od 344.000 grla (-1,7 odsto).

Smanjen je i broj bikova namenjenih klanju u dobu od jedne do dve godine i starijih od dve godine, za -0,4 odsto i -1,2 odsto

Međutim, u izveštaju se navodi da bi manja ponuda mogla nastaviti da podržava cene za proizvođače govedine u EU. Očekuje se da će potrošnja ovog mesa po glavi stanovnika u EU ove godine pasti do tri odsto.


Tagovi

Tržište govedine EU stočarstvo Troškovi proizvodnje Tržište mleka Cene mleka Cene mesa


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.