Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov ćuraka
  • 26.05.2017. 16:00

Srbiji nedostaje klanica za ćurke

Zoran Milanović iz Bargdana vlasnik je jedine privatne farme ćuraka u Srbiji. Cilj mu je da napravi klanicu i pakeraj koji bi omogućio ponudu mesa u manjim količinama.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.726
  • 83
  • 0

Jagodina je nekada bila centar proizvodnje ćurića, sa čuvenom rasom jagodinska ćurka. Početkom prošlog veka, cena ćurećeg mesa iz ovog mesta određivala je cenu ćuretine na londonskoj berzi.

Godišnja proivodnja i tov dostizali su broj od 700.000. Danas je ostala samo jedna farma.

Prva privatna farma

Zoran Milanović iz Bargdana je diplomirani inženjer stočarstva. Već 30 godina bavi se odgojem ćurki na porodičnom imanju. Poslednji je koji od Smederevske Palanke do Leskovca tovi ćurke. Iako nije planirao da se ovim bavim, zaljubio se u taj posao.

"Kada sam završio fakultet, vratio sam se i počeo da radim na tadašnjoj farmi ćuraka, koja je bila jedinstvena na Balkanu. Tu sam bio osam godina, a 1997. sam otišao u privatnike. Ovo je prva privatna farma u Srbiji, koja funkcioniše", kaže Milanović.

Nedostaje klanica

Dodaje da je današnja proizvodnja smanjena, ali da godišnje proizvede od 50.000 do 60.000 četvrodonedeljnih ćurića. Od tri do pet hiljada ima onih koji se tove.

"Pored toga imamo još jednu farmu na kojoj se tove brojleri, čiji je kapacitet 30.000 u turnusi. Paralela program i prodaja su kompletan posao. U perspektivi je klanica i pakeraj ćurećeg mesa", najavljuje Milanović.

Loša organizacija u poljoprivredi

Poljoprivreda zaostaje zbog loše organizacije, smatra ovaj proizvođač. Tvrdi da je poljoprivredna proizvodnja kompleksna grana i pojedinac ne može taj teret da iznese sam:

"Subvencije su pojedinačne, ne postoje otkupna mesta, a način konuzmiranja mesa je usitnjen. Tradicija je uništena".

Tov ćuraka kreće na leto

Sezona za tov počinje krajem jula, početkom avhusta, da bi ćurka stigla za Novu godinu i Božić. Jednodnevni ćurići stižu iz Srbije ili iz uvoza. Stavljaju se u male bokseve, u početku.

"Zahtevni su, u smislu visoke temperture. U prvoj nedelju ćurići su daltonisti, treba da im se omogućii blizak izvor hrane i vode. Nije lako podići ih, ali može", kaže Zoran Milanović.

Sin nastavlja tradiciju

Sin Vladimir želi da nastavi posao i da ga unapredi. Nakon Pravnog fakulteta, vratio se u rodni kraj. Primarni cilj je da se napravi klanica i da se spakuje meso u malim količinama. Životna želja njegovog oca je da naprave ćureću pljeskavicu.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Zoran Milanović Vladimir Milanović Jagodina Tov ćuraka


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner