Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma svinja
  • 09.11.2021. 16:00

Sredina sve zagađenija zbog farme svinja "Temerin Agrar"

Prema izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine iz septembra prošle godine, na jednom od tri ispitana uzorka, prekoračenje količine amonijaka u vazduhu u okolini farme bilo je 39 odsto.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic (ilustracija)
  • 327
  • 72
  • 0

Građani Temerina sredinom godine okupili su se u grupu "Ekološka inicijativa Temerin" radi rešavanja problema zagađenja vazduha, odnosno nesnosnog smrada koji godinama muči meštane, a izaziva ga farma svinja "Temerin Agrar", podseća RTV.

Farma se nalazi na samo 50 metara od prvih kuća, u građevinskom reonu naselja, gde se, prema važećem Planu generalne regulacije, ne mogu graditi objekti te namene. Temerinci su polovinom septembra počeli da se okupljaju na protestima, tražeći od Opštine da zatvori i kazni farmu, te da joj naredi da sanira zagađenja nastala neadekvatnim tretmanom otpadnih voda.

Prema izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine iz septembra prošle godine, na jednom od tri ispitana uzorka, prekoračenje količine amonijaka u vazduhu u okolini farme bilo je 39 odsto.

Obećanja i zagađenja

Kako je ranije obavestila opština Temerin, na sastanku je obećano i dogovoreno da će se farma iseliti najkasnije do 20.12.2021. godine.

"Uskoro ćemo to dobiti i napismeno od predstavnika firme", navodi se u saopštenju i dodaje da godinama unazad stanovnici opštine imaju problem sa ovom farmom i neprijatnim mirisima koji se šire od nje.

"Nadamo se da će ovim rešenjem građani opštine Temerin imati bolji i kvalitetniji život, kao što smo im to svojevremeno i obećali."

Problem, međutim, nije samo zagađenje vazduha, već i zemljišta, ali i podzemnih voda. U zemljanu lagunu se ispuštaju otpadne vode koje sadrže tečni stajnjak, a profesor Dejan Krčmar sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu kaže da je ona vodopropusna, odnosno, nije hidroizolovana.

On ocenjuje da su stalni produžeci rokova, zastarele tehnologije i nedostatak stručnih kadrova glavni razlozi za štetu koju zagađivači nanose životnoj sredini. Nedovoljan kapacitet inspekcija i nadležnih organa koji donose dozvole, država, kaže, još uvek ne prepoznaje.


Tagovi

Temerin Agrar Zagađenje zemljišta Zagađenje vode Temerin Amonijak Tečni stajnjak


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...