• Smanjenje antibiotika
  • 27.07.2020. 07:30

Šta donosi plan o globalnom smanjenju antibiotika na farmama do 2025. godine?

Udruženja "Animal health Europe" i "Health for Animals" objavila su šta sve treba da se preduzme kada je u pitanju smanjenje antibiotika u stočarskoj proizvodnji kao i kod kućnih ljubimaca.

Foto: Jumpstory
  • 68
  • 10
  • 0

Udruženja "Animal health Europe" i "Health for Animals" objavile su globalni plan sa 25 strategija kada je u pitanju smanjenje antibiotika u stočarskoj proizvodnji kao i kod kućnih ljubimaca. U ambiciozan plan koji žele da ostvare do 2025. godine, uloženo je dosad više od milijardu evra, a tri glavna pristupa su: prevencija bolesti i kontrola, rano otkrivanje, te brz i precizan tretman.

Kako pojašnjavaju, podrška međunarodnih i regionalnih organizacija u poboljšanju prevencije, otkrivanja i lečenja bolesti životinja i promovisanje korišćenja više alata za zdravstvena stanja, nužna je za smanjenje potrebe za antibioticima.

Potrebne su inovacije i 9,1 milijardi evra 

Prema njihovom mišljenju, pre svega su potrebne inovacije koje će pomoći da se životinje održe zdravim, sačuva njihova dobrobit, dijagnostikuju bolesti i preciznije ih lečiti.

Smanjenje antibiotika i ekološka proizvodnja - jedni od glavnih ciljeva strategije F2F

Kako bi se to postiglo udruženja smatraju da će biti potrebno najmanje 9,1 milijarda evra za istraživanje i razvoj da bi se dobilo planiranih 100 novih vakcina, 20 alata za dijagnostiku, 20 novih prehrambenih i 30 drugih proizvoda koji mogu da smanje potrebu za antimikrobnim lekovima.

Tu su i doprinosi za veće osposobljavanje veterinara. Potrebno je edukovati više od 100.000 njih za odgovornu upotrebu lekova i uložiti najmanje 4,5 miliona evra u stipendije.

Treba izraditi i nove 'alate' koji smanjuju izloženost ljudi na bakterije poput Salmonelle, Campylobacter i E.coli. Takođe, sprovesti i analizu rizika za svaki novi antibiotik koji se plasira na tržište.

Bespovratna sredstva za istraživanje

Smanjenje potrebe za antibioticima može biti moguće samo ako se koristi naučna osnova i metode koje se pravilno prenesu javnosti. Kako bi se to postiglo na globalnom nivou udruženja planiraju da govore više o prednostima biološke bezbednosti, dodacima ishrani, vakcinama i proizvodima koje dobro deluju na zdravlje životinja.

Koliko je nekontrolisana upotreba antibiotika kod domaćih životinja opasna za ljude?

Stoga planiraju da obezbede bespovratna sredstva za istraživanje od najmanje 900.000 evra, objave nova naučna istraživanja i dobijene podatke dostave i javnim telima poput Svetske organizacije za zdravlje životinja (OIE).

Saradnja je važna, te planiraju da rade na izgradnji partnerstva kako bi postigli željeni cilj. Učestvovaće, navode, u koalicijama na glavnim tržištima, podeliće podatke o prodaji, osnovaće pet novih partnerstva koji pomažu u ostvarenju ciljeva na nedovoljno razvijenim tržištima i obaviće 50 kontrola dobavljača lekova kako bi se obezbedili standardi.  

Celokupan plan možete pročitati u dokumentu ispod teksta


Dokumenti


Tagovi

Antibiotici Smanjenje antibiotika Globalni plan 25 strategija Zdravlje životinja


Autorka

Martina Popić

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dok ima šljiva :D