Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Od njive do trpeze
  • 08.03.2020. 07:30

Smanjenje antibiotika i ekološka proizvodnja - jedni od glavnih ciljeva strategije F2F

Uz dugogodišnje ciljeve Zajedničke poljoprivredne politike kao što su smanjenje hemijskih đubriva i pesticida, Evropska komisija predložila je u svome nacrtu još tri dodatna koja će biti deo strategije "Od njive do trpeze".

Foto: JumpStory
  • 80
  • 3
  • 0

Uz dugogodišnje ciljeve Zajedničke poljoprivredne politike kao što su smanjenje hemijskih đubriva i pesticida, Evropska komisija predložila je u svome nacrtu još tri dodatna koja će biti deo strategije "Od njive do vilice" (F2F).

Novi ciljevi odnose se na povećanje ekoloških površina, smanjenje gojaznosti stanovništva i promene u stočarstvu kao što je smanjenje upotrebe antibiotika, navodi Euractiv.

Može li strategija "od farme do viljuške" da spasi evropsku poljoprivredu ?

Prva dva cilja koja je već nekoliko puta najavila poverenica za zdravstvo Stela Kirikides uključuju smanjenje upotrebe i rizika od hemijskih đubriva i pesticida za određeni postotak, međutim, on još uvijek nije naveden. Nedavno, izveštaj Evropskog revizorskog suda kaže da su trenutni pokazatelji rizika neprihvatljivi s obzirom da ne uzimaju u obzir kako, gde i kada se koriste hemijski pesticidi. Kako bi se postiglo njihovo smanjenje, Komisija takođe razmatra novi zakonodavni predlog za poboljšanje sprovođenja Integrisanog suzbijanja štetočina (IPM).

Ekološki uzgoj

Povećanje površina pod ekološkim uzgojem spada u treći plan postavljen u nacrtu strategije F2F, a uključivaće podsticaj poljoprivrednicima za prelazak na ekološku poljoprivredu, kao i mere za podsticanje postojećih poljoprivrednih gazdinstava. Poverenik za poljoprivredu Janus Vojcičovski već je par puta napomenuo kako je potrošnja glavna prepreka razvoju ovakve vrste uzgoja u Evropi i da problem leži u tržištu tj. u maloprodaji.

Kako budući ZPP želi da zaštiti tlo održivom upotrebom?

Uz promovisanje ekološke poljoprivrede, Komisija će podržati i veće prihvatanje održivih praksi, kao što su agroekologija i agro-šumarstvo.

Stočarska proizvodnja

Glavni cilj ovoga sektora je smanjenje emisije ugljenika, zagađenje vode i emisije metana uz promovisanje inovativnih aditiva za stočnu hranu. Kako bi podržala taj pomak, Komisija želi podstaknuti proizvodnju i korišćenje nekih drugih izvora proteina, poput algi ili insekata.

Svesti upotrebu antibiotika na minimum u lečenju životinja

U nacrtu još stoji kako se treba raditi na smanjenju upotrebe antibiotika. Osim u izuzetnim slučajevima, za prevenciju zaraznih bolesti kod životinja potrebno je dati prednost alternativnim merama, a ključni antibiotici koji se koriste i u ljudskoj medicini treba da se pri lečenju životinja koriste samo ukoliko ne postoje druga rešenja.

Smanjenje prekomerne telesne težine stanovništva

Peti i najnoviji cilj naveden u nacrtu F2F ima za cilj da smanji porast stope prekomerne telesne težine i gojaznosti u EU do 2030. godine.

Komisija je istaknula u svome nacrtu kako ljudski način prehrane nije u skladu sa zdravstvenim preporukama. Kako bi potrošači imali saznanja koliko kalorija unose određenom hranom u svoj organizam, izvršna uprava EU predložila je novo pravilo prema kojem svaki prehrambeni proizvod na prednjoj strani pakovanja mora sadržati hranjive vrednosti.

Nacrt bi trebao biti objavljen do kraja ovog meseca, a Komisija će osim poboljšanja održivosti poljoprivredne prakse uključiti i novu integrisanu politiku o hrani koja uključuje puni lanac snabdevanja.


Tagovi

Strategija Od njive do trpeze Evropska komisija Pesticidi Hemijska đubriva Ekološki uzgoj Stočarska proizvodnja Prekomerna telesna težina Antibiotici


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u