Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agresivan petao
  • 22.01.2023. 07:30

Šta kada petao napada? Evo rešenja kako ga umiriti

Napad može biti veoma opasan, a posebno pazite na decu. Koje su rase miroljubive, a koje agresivne, a koji trikovi da se mužjaci smire?

Foto: Depositphoto/evdoha
  • 2.875
  • 338
  • 0

Petlovi imaju veoma zaštitnički stav kada su u pitanju kokoške i pilići. Budno prate sve što se dešava, upozoravaju na opasnost, štite od predatora, oglašavaju da je pronađena hrana, pare se sa kokoškama i zbog toga su od izuzetne koristi.

Međutim, neki prekorače granicu zaštitnika i postaju agresivni. Napadaju ljude, posebno decu, a stradaju i druge životinje u istom dvorištu. Njegov napad nije nimalo bezazlen. Neke rase živine imaju manje nasilne mužjake. Brama rase petlovi su veoma miroljubivi, dok Leghor znaju biti izuzetno agresivni. Kakvu će ćud imati, vidi se od šest do osam meseci starosti.

Posmatrajte mlade petlove, jer će vam to omogućiti da na vreme iz jata uklonite one koji su nezgodni. Najveći problem možete imati ako su u domaćinstvu mala deca. Što je dete manje, to je veća opasnost od napada. Ona trče, bučna su, mlataraju rukama, a sve to je izazov za pernate gospodare koji ih vide kao neprijatelje i opasnost za kokoške i piliće. Čak i ako ne napadaju odrasle osobe, mogu napasti decu.

Prepoznajte znakove napada

Oni ne napadaju odjednom. Prvo će na udaru biti sitnije životinje. To će se dešavati često, a meta će postajati sve veća. Pre nego što se odluči za napad, šalje mnogobrojne znakove.

Glavu spuštaju napred i kreću se ritmu napred - nazad, kao da izvode ples približavanja i udaljavanja od protivnika. Neke jedinke šire krila, nogama grebu po zemlji. Njegov cilj je da vas istera iz dvorišta. Najviše napada noge i ruke, a što je dete niže veća je opasnost od skakanja na glavu.

Prilikom ulaska u dvorište ili ograđen deo gde budu kokoške nemojte gledati u pravcu pilića i petla, jer će misliti da ih lovite. Ne krećite se pravolinijski u smeru pilića. Kada primetite prve znakove agresivnog ponašanja, ne gledajte u njega. Smatraće da ga izazivate.

Računajte na to da je on i zaštitnik (Foto: Depositphoto/olex_1980)

Krećite se što mirnije, ne mlatite rukama i ne podižite glas. Što se brže krećete, pravite pokrete rukama i galamite to je više ubeđen da ga se plašite i da je njegovo da vas istera sa svoje teritorije. Deca trče kako bi pobegla od napasnika, ali to izaziva samo njegovo kontra ponašanje.

Ne jurite napasnika. Ako se bude osećao ugroženo, napašće vas. I on ima svoje trikove. Primetite li da vam donosi zrnevlje i slično, to nije znak njegove ljubavi prema vama. On ispituje teren. Da li ste u jatu kokoški? Prihvatite li njegove "znakove male pažnje" svrstavate se u jato kojim on gospodari. Ne obraćajte pažnju na njegove poklone.

Kako ga umiriti? 

Često prolaženje kroz jato, kontakti sa drugim životinjama i lavež pasa čini životinje uznemirenim, a on je zaštitnik. Zbog toga ne reagujte na njegovo ponašanje. Uvek imajte nešto hrane kod sebe koju ponudite iz ruke. Prestaće vas doživljavati kao neprijatelja. Nemojte je bacati na zemlju, jer će misliti da ga se bojite.

U slučaju da vas napadne, nastojte da napad odbijete dok podiže noge tako da ga vi podignete svojom nogom. Ne udarajte ga! To je krhka životinja. Kada ga izvrnete na leđa ili oborite, biće mu znak da ste dominantni.

U slučaju da ga uhvatite, rukama mu krila stavite uz telo i nježno savijte glavu pod krilo. Počeće da spava. Kada se umiri, pustite ga. Biće začuđen i odšetaće od vas. Ili ga okrenite naopačke i njišite dok ga spuštate na zemlju. To će ga smiriti, a primer za to je i ovaj tvit:

Odhranite sami mirnog petla da se navikne na ljudsko prisustvo. Hranu mu uvek dajte iz svoje ruke. Razviće se odnos bliskosti i poverenja. Ovo uglavnom deluje, ali svaka životinja ima svoju ćud. U slučaju da ništa ne deluje, moraćete ga eliminisati iz jata.


Tagovi

Petao Agresivan petao Smirivanje petla Odgajanje petla Petao u dvorištu Petao napada


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.