Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tehnološka dostignuća
  • 07.02.2016. 12:30

Šta krave nose ove sezone?

E-tablete ili kravlje GPS zvono? Danas je normalno da vitalne statistike svog stada pratite preko pametnih telefona, a zalutalu telad pronalazite pomoću GPS ogrlice. Očekuje se da će do 2025. godine tržište prenosivih uređaja za životinje narasti sa oko milijardu na približno 2,5 milijarde dolara.

Foto: eandt.theiet.org
  • 1.127
  • 34
  • 0

Odgoj stoke predstavlja jedan od najbrže rastućih segmenata na tehnološkom tržištu. Danas je postalo normalno da vitalne statistike svog stada pratite, na primer, preko pametnih telefona. Zalutalu telad pronalazite pomoću GPS ogrlice ili dobijate tekstualna obaveštenja kada se određena krava vrati u štalu.

Prema magazinu Sensors, očekuje se da će tržište prenosivih tehnologija za životinje, do 2025. godine, sa oko milijardu dolara narasti na gotovo 2,5 milijarde. To je trend širokog zaokreta ka preciznoj poljoprivredi, gde je tehnologija utkana u svaki aspekt poljoprivrednog života: traktori sa GPS navigacijom, robotizovane mašine za mužu, ali i druge stvari.

Prenosivi elektronski uređaji za stoku

Mnogi proizvođači se pitaju: mogu li sebi da priušte takve precizne poljoprivredne igrice? Kao drugo nameće se i pitanje: koliko je ona važna za njih? Tu su robotizovane muzilice, prenosivi elektronski uređaji za stoku dizajnirani prevashodno za potrebe velikih mlečnih farmi. Međutim, svi oni mogu da budu usklađeni i sa održivim pristupom.

Podaci se prikupljaju pomoću solarnih prijemnika

Informacije iz prenosivih elektronskih uređaja prikupljaju se pomoću solarnih prijemnika montiranih na štalama ili ograđenim pašnjacima. Oni se zatim prenose do centralnog servera. Možemo ih pratiti i na svojoj prilagođenoj nadzornoj ploči, dostupnoj preko kancelarijskog računara ili nekog mobilnog uređaja. Ideja je da se uštedi vreme, smanje troškovi rada i posete veterinaru. Upravljanje životinjama je takođe efikasnije.

Ako ste novi u tome, nerafinisano područje tehnologije može vam zadati glavobolje pri složenim poslovima na farmi. Međutim, teoretski posmatrano, velika je vrednost informacija koje vam takvi uređaji mogu pružiti.

Ovo su neki od tehnoloških uređaja koji vam mogu pomoći na farmi:

E-oznake za telesnu temperaturu

Većina prenosivih uređaja za stoku koristi monitore za praćenje njihovog zdravstvenog stanja tako što identifikuje životinje kod kojih nešto nije u redu. Oni mogu smanjiti zavisnost od antibiotika ili sprečiti širenje bolesti među jedinkama u stadu.

Kompanija TekVet prodaje jednostavan uređaj koji se zakači na uho životinje i meri promenu telesne temperature. To je jedan od prvih simptoma prema kojima može da se prepozna da se telo bori s bolešću, crevnim parazitima, infekcijom disajnih puteva ili zaraze. Suptilne promene nisu spolja vidljive, pa ovaj uređaj može da bude veoma koristan. Prema TekVet-u, sistemi za 10.000 grla koštaju gotovo 100.000 dolara. Iz ovoga je primetno da su oni namenjeni velikim farmama, a kada se preračuna ispadne da staju samo 10 dolara po kravi.

E-tablete za praćenje zdravstvenih podataka

Ona zapravo tehnički nije prenosiva jer krava mora da je proguta. Vital Herdova e-tableta smešta se u burag, jedan od najvećih kravljih želudaca, i zadržava tokom celog kravljeg životnog veka, neprekidno šaljući podatke poljoprivredniku preko baznog softverskog oblaka. Slično kao kod FitBita za ljude, e-tableta poznata u stočarstvu kao bolus, skuplja podatke o telesnoj temperaturi, otkucajima srca i brzini disanja, stepenu pH i drugim osnovnim zdravstvenim parametrima, ali i upozorava farmere na nadolazeće zdravstvene probleme.

Ovim podacima, kao i ubrzanom procesu dijagnostikovanja i lečenja, veterinari mogu da pristupe daljinski. Za praćenje vitalnih statistika celog stada, poljoprivrednici su bolje opremljeni da bi samostalno mogli da donose odluke. Međutim, farmeri bi trebali malo da sačekaju sa testiranjem e-tablete na svom stadu jer je startap kompanija VitalHerd tek u fazi ispitivanja prvih proizvoda.

Kravlja ogrlica za otkrivanje estrusa

Lely je velika britanska poljoprivredno-tehnološka kompanija, pionir na području robotske muže, a u ponudi ima niz prenosivih uređaja za mlečne krave. Njihov robotizovani sistem ispaše podrazumeva i korišćenje elektronskih karika koje se stavljaju oko noge. One u interakciji sa senzorima montiranim na štali i pašnjaku omogavaju praćenje svake junice tokom dana da bi stočari bili sigurni da je ona nahranjena i pomužena što bolje.

Lelyova elektronska ogrlica beleži telesne pokrete koji uključuju mikrofon koji analizira promene u preživanju-žvakanju, a farmeri su obavešteni o tome ako je kod određene krave došlo do promene u nivou aktivnosti. Ovo je čest znak da nešto nije u redu. Ogrlica je toliko precizna da se može upotrebiti radi tačnog utvrđivanja kada je krava ušla u estrus. To je veoma važno na farmama gde je urađena veštačka oplodnja.

"Interval teljenja je minimalizovan, a troškovi osemenjivanja znatno smanjeni“, potvrđuje Lelyeva brošura. Njihovi robotizovani sistemi za mužu koštaju više od 200.000 dolara, a cene za ogrlice i druge komponente mogu se dobiti kontaktiranjem njihovih distributera.

Elektronske ušne markice

Najjednostavnija i najstarija prenosiva tehnologija za stoku nije toliko glamurozna, ali je vrlo praktična. Farmeri, u poslednje vreme, brzo usvajaju elektronsku verziju ušnih markica koju ima gotovo svaka krava, ovca ili koza. Ona je opremljena blutut štapićem. Svaki put kada se životinja kupi ili proda, preseli na novu livadu ili se proveravaju njeni zdravstveni podaci, oznake se skeniraju, a bitne informacije se evidentiraju.

Elektronska identifikaciona oznaka, u Sjedinjenim Američkim Državama, može da se nabavi za manje od 2-3 dolara, dok čitač košta oko 250 dolara. Ljubitelji sistema za velike operacije mogli bi da izdvoje i petocifrene novčane iznose, ali će za njih dobiti i dodatne funkcije poput GPS tragača, sposobnost istovremenog daljinskog skeniranja više životinja kao i opciju elektronskog pisanja informacija u identifikacionu oznaku svakim skeniranjem.

Kravlje GPS zvono

Slobodna stoka sklona je gubljenju, a takođe mogu da je napadnu i predatori. Ta dva problema vrlo dobro rešava GPS zvono. Iako nisu dostupni u Severnoj Americi, južnoafrička kompanija razvila je ogrlicu za ovce koja emituje trepćuće svetlosne signale i užasni alarm kada im se približava predator (princip rada baziran na promeni ponašanja ovce).

Švajcarsko istraživanje, iz 2014. godine, otkrilo je s druge strane, da je staromodno zvono štetno za zdravlje krava i predložilo je korišćenje GPS senzora kao alternativu za očuvanje kartica na stoci u Alpima. To je razočaralo tradicionalne švajcarske poljoprivrednike. Nekoliko kompanija razvilo je proizvode uz mogućnost GPS praćenja, uključujući i Cattle Watch, izraelsku kompaniju koja nudi čitav niz integrisanih GPS potrepština za stoku.

Cattle Watch sistemi nisu samo monitori, koji prate zdravstveno stanje i aktivnost predatora, već oni mogu da stvore nevidljive ograde (koje mogu da ograniče kretanje stoke - nešto poput šok ogrlice za pse), i dozvole farmerima da svojim pametnim telefonima pošalju dronove da bi dobili video snimak o uslovima na polju. Iako je kompanija u ranim fazama razvoja, ona pruža uvid u buduće mogućnosti prenosivih tehnologija u poljoprivredi, piše portal Modern Farmer.

Foto: eandt.theiet.org


Tagovi

Polje Krava Farma Staja Ovca Tehnološka dostignuća Monitor E-tableta GPS zvono Zdravstveno stanje Solarni prijemnik


Autorka

Ivana Barišić

Više [+]

Pre nego što je upisala studije prava, Ivana je počela da se bavi novinarstvom, pa je u ovom poslu i ostala. Pisala je za nekoliko dnevnih listova, a ima iskustva i sa televizijskim novinarstvom. Kada ne piše, vozi bicikl ili skija.:)