Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvalitet jaja
  • 05.12.2019. 16:00

Stara koka - kvalitetnija jaja? Naučnici objavili rezultate

Istraživački tim sa poljoprivrednih fakulteta iz Istočnog Sarajeva i Banja Luke, utvrdio je da su jaja starijih kokošaka nosilja kvalitetnija nego ona koja snesu mlađe jedinke.

Foto: Pixabay/e2grafikwerkstatt
  • 585
  • 32
  • 0

Poznata narodna izreka kaže 'stara koka, dobra supa', a sada bi mogla dobiti i još jednu dimenziju koja uključuje i jaja

Istraživački tim sa poljoprivrednih fakulteta iz Istočnog Sarajeva i Banja Luke utvrdio je da su jaja starijih kokošaka nosilja kvalitetnija nego ona koja snesu mlađe jedinke. Kako piše Telegraf.rs, naučnici su u tri tretmana na 30 slučajno odabranih uzoraka, na jednoj privatnoj farmi ispitivali jaja za tri perioda starosti nosilja. Prvi je period do 20 nedelja što je početak nosivosti, do 28 nedelja što je maksimum proizvodnje i do 48 nedelja, kada je sredina proizvodnog ciklusa.

Masa jajeta najveća kod najstarijih kokoški

Istraživanje je sprovedeno na hibridima Isa Braun francuskog porekla. Radi se o nosiljama koje dostižu dva kilograma. 

Parametar koji je prvi dokaz kvaliteta je masa jajeta. Najteža jaja, sa prosekom od 57,71 gram došla su od najstarijih kokoški starih 48 nedelja. Mlađe kokoške stare 28 nedelja (oko pola godine) dale su jaja prosečne težine od 54,89 grama, a masa jaja najmlađih koka prilično odstupa od mase prva dva. Naime, prosečna masa jaja najmlađih jedinki je 39,52 grama. 

Obogatite ishranu živine belim lukom, nevenom i kantarionom

Drugi od parametara je dužina jajeta. Kod najstarijih je to 52,46 milimetara, srednjih 51,10 i kod najmlađih 46,56 mm. Slično je i kod širine (40,36, zatim 40,10 pa 35,90) i čistoće jajeta (4,30, odnosno 3,80 i 2,80). 

Kada je reč o indeksu oblika jajeta, najbolje vrednosti imaju srednje koke pa mlade, a na kraju najstarije. Isti je redosled kod boje ljuske. Mlade nosilje imaju najbolju vrednost kada je u pitanju boja žumanca, nakon njih idu srednje pa najstarije. 

Indeks oblika jajeta izračunat je kao širina u procentima dužine, boja ljuske zasnovana je na subjektivnoj oceni, a žumanceta pomoću jedne od najprihvaćenijih subjektivnih metoda Roše Color Fan.


Tagovi

Kvalitet jaja Stare kokoške Masa jajeta Indeks oblika Istraživanje


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.