Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fitogeni aditivi
  • 18.11.2019. 10:00

Obogatite ishranu živine belim lukom, nevenom i kantarionom

U ishrani živine mogu da se koriste beli luk, kopriva, kamilica, brokoli ili različite smeše integralnih koncentrata.

Foto: Depositphotos/EvgeniiDikii
  • 2.355
  • 169
  • 0

U ishrani živine, bilo da se ona gaji za proizvodnju jaja za konzum ili za proizvodnju mesa, koriste se koncentrati koji u sebi sadrže velike količine aditiva (antibiotici, kokcidiostatici, enzimi, antioksidansi, pigmenti - boje), arome i razne vezivne supstance. Ovi aditivi veštački su stvoreni, imaju različite funkcije i uloga im je da se poveća konzumiranje i konverzija hrane kako bi se pospešio rast brojlera ili proizvodnja jaja.

U svetu sve više raste trend zdrave ishrane pa tako i potražnja za jajima iz integralne proizvodnje i potražnja za mesom iz sporijeg - prirodnog tova živine. Boja žumanca odlika je tipa proizvodnje. Na boju pozitivno utiče ishrana kokošaka na pašnjaku, koja je kod kaveznog sistema potpuno isključena. Iz tog razloga, jaja iz kaveznog sistema držanja kokošaka imaju bledu boju žumanceta. Intenzitet obojenosti u vezi je sa sistemom ishrane koka nosilja.

Zdrava ishrana - zdravo perje

Boja žumanca u konvencionalnom sistemu dobija se iz pigmenta ksantofila iz kukuruza i lucerke. Način ishrane živine prvenstveno se ogleda na njenom perju. Živina koja se pravilno hrani ima sjajno i meko perje (nije očerupana), živahna je i ima bolju konverziju hrane, kao i proizvodnost. Iz godine u godinu u ishrani živine sve više se koriste fitogeni aditivi.

Fitogeni aditivi predstavljaju ekstrakte i esencijalna ulja dobijena od biljaka, a koja ispoljavaju pozitivno dejstvo na proizvodnju i zdravlje životinja. Oni pozitivno deluju na ukus hrane i povećanje apetita životinja, ispoljavaju i antimikrobno, antivirusno, antifungicidno i antioksidativno dejstvo. Postoji veliki broj biljnih vrsta koje ispoljavaju ovakve efekte i koje mogu pozitivno uticati na konzumaciju i varenje hrane, prirast i konverziju. Danas se fitogeni aditivi dobijaju od lekovitih biljaka, začina i aromatičnih biljaka kao što su origano, nana, timijan, beli luk, citrusi, anis.

Ishrana živine do vrhunca nosivosti

U ishrani živine mogu da se koriste beli luk, kopriva, kamilica, brokoli ili različite smeše integralnih koncentrata. Integralni koncentrat za živinu treba da sadrži po 14 % ovsenog griza, semenki suncokreta (ako su manji pilići onda oljuštenih semenki) i crvene pšenice u zrnu, zatim po 7% pšenice u zrnu, kamuta (egipatska pšenica), prosa i čitavog zrna kukuruza, po 3,5% sočiva i lanenog semena i 1,75% pivskog kvasca. U ovako pripremljen koncentrat može da se doda beli luk ili brokoli.

Beli luk povećava nosivost

Brokoli ima antialergijske osobine, ali i pomaže u sprečavanju gojaznosti i raka. Izuzetno je bogat kalcijumom, karotenoidima i antioksidantima. U brokoliju karotenoidi imaju žutu, narandžastu i tamno crvenu boju i mogu da poboljšaju intenzitet boje žumanca. Procenat brokolija u hrani živine može da bude do 2,5%.

Beli luk ima antikancerogeno, antibiotsko, antioksidansno dejstvo, podstiče razvoj i jačanje imuniteta, pomaže sprečavanje raznih upalnih procesa i ima hipoglikemijske osobine.

Beli luk za zdraviju živinu

Ishrana belim lukom utiče na povećanje nosivosti. Živina kojoj se daje beli luk bolje napreduje, odnosno bolje iskorišćava hranu, koke su otpornije na bolesti, a nosivost jaja povećava se za 10%. Jaja od živine koja u ishrani imaju određeni procenat belog luka, imaju i niži nivo holesterola. Sama živina otpornija je zbog jačanja imunog sistema i smanjenja nivoa holesterola u krvi. Udeo belog luka u koncentratu živine može da bude od 0,3 do 5%. U koncentrat se unosi kao osušen i samleven.

Bosiljak za zdravlje živine

Dodavanjem 2% koprive u koncentrat za živinu, poboljšava se telesna masa, dnevni prirast, konzumacija hrane i biohemijski parametri, klanična svojstva.

Dodavanjem kamilice u koncentraciji od 2% pozitivno se utiče na biohemijske pokazatelje živine i klanična svojstva.

Origano sadrži od 2 do 4% eteričnog ulja sa oko 80% aromatičnog karvanola i oko 50% timola. Timol već u koncentraciji od 0,007% ubija određene bakterije (stafilokoke, salmonele i listerije). U višim koncentracijama ubija i gljivice (Aspergillus flavus i A. versicolor)i kokcidije. Origano se daje živini kao dodatak zelenoj hrani. Slično delovanje na zdravlje živine ima i bosiljak. Korišćenje origana u količini od 20 gr/kg hrane poboljšava konzumaciju hrane, povećava plodnost kokošaka, povećava telesnu masu i smanjuje smrtnost.

Kantarion jača imuni sistem

Kantarion se živini daje u svežem ili suvom stanju i ima funkciju jačanja imunog sistema. Listove i cvetove kantariona treba odvojiti od stabljike i izmešati sa mekanom hranom.

Da li kurkuma utiče na zdravlje živine?

Neven sadrži umirujuća eterična ulja koja inhibiraju rast različitih bakterija i gljivica. Deluje vrlo agresivno protiv patogena u crevima jer sprečava funkcijsku izgradnju njihovih membrana.

U ishrani živine može da se koristi i hajdučka trava, kadulja, dragoljub, kao i jabukovo sirće, navodi magistar stočarstva, Violeta Petrović - Luković, iz PSSS Kragujevca.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Boja žumanca Pigment ksantofil Fitogeni aditivi Antialergijske osobine Antioksidansno dejstvo Umirujuća eterična ulja Violeta Petrović Luković