Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • STIPS Bilten
  • 08.12.2021. 14:00

STIPS: Raste cena tovne junadi, a pada tovnih svinja

Dominantna cena junadi u Šumadijskom okrugu bila je 270 dinara za kilogram. U Vojvodini cena tovljenika kretala se od 190, a u Šumadiji 10 dinara manje.

Foto: Lucija Bencarić
  • 1.701
  • 296
  • 0

Prema izveštaju Biltena Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS), protekle je nedelje bila niža otkupna cena teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograma, više otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma i krava za klanje iste rase u klanicama na području šumadijskog regiona. Dominantna cena teladi bila je 440 din/kg, tovne junadi 270 din/kg, dok je kod krava za klanje dominirao iznos od 160 din/kg.

Prema izveštaju repotera STIPS-a iz Smedereva protekle je nedelje bila viša otkupna cena tovnih bikova simentalske rase telesne mase preko 500 kilograma u klanicama na području podunavskog regiona. Dominantna cena ove kategorije goveda iznosila je 270 dinara za kilogram žive mere. Najčešća otkupna cena tovne junadi ove rase telesne mase preko 480 kilograma i tovnih bikova mase preko 500 kilograma iznosila je 250 din/kg, dok je u kategoriji tovnih bikova iste mase ali hereford rase dominirao iznos od 230 din/kg u klanicama na području srednjebanatskog regiona.

Cena prasića - 230 dinara za kilogram

Otkupna cena krmača za klanje bila je viša u odnosu na poslednju sedmicu novembra u klanicama na području južnobanatskog regiona. Dominirao je iznos od 140 din/kg. Reporter STIPS-a iz Kikinde zabeležio je rast otkupne ceni prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i pad otkupnih cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma krmača za klanje u klanicama na području srednjebanatskog regiona. Dominantna cena prasadi iznosila je 230 din/kg, kod tovnih svinja dominirao je iznos od 190 din/kg, a kod krmača za klanje iznos od 140 din/kg.

U klanicama na području šumadijskog regiona došlo je do rasta otkupnih cena obe kategorije tovnih svinja (180 i 150 din/kg) i krmača za klanje (140 din/kg), dok je u istom periodu bila niža otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, jer je dominirao iznos od 220 din/kg. Pad otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma evidentiran je u klanicama na području jablaničkog regiona. Dominantna cena prasadi iznosila je 230 din/ kg.

"Šarolika" cena jagnjadi

Pad cene jagnjadi i rast cena dviski i ovnova za priplod karakteristika je stočne pijace u Kragujevcu tokom prve sedmice decembra. Za jagnjad je trebalo izdvojiti 310 din/kg, za dviske 160 din/kg, a za ovnove 40.000 dinara po grlu. U klanicama na području šumadijskog regiona niža je bila otkupna cena jagnjadi, jer je dominirao iznos od 320 din/kg.

U klanicama na teritoriji Loznice zabeležen je rast otkupnih cena jagnjadi i ovaca, pošto je dominantna otkupna cena jagnjadi iznosila 300 din/kg, a kod ovaca 140 din/kg. Jagnjad su protekle nedelje bila skuplja i na stočnoj pijaci u Užicu, jer se prodaja najčešće odvijala po ceni od 340 din/kg. Prema izveštaju reportera STIPS-a iz Smedereva, protekle je sedmice došlo do rasta otkupne cene šilježadi. Dominantna cena dostigla je iznos od 230 din/kg. Pad otkupne cene jagnjadi u klanicama na području Šapca u odnosu na prethodni period. Dominirao je iznos od 160 din/kg.


Tagovi

STIPS Tovljenici Junad Jagnjad Cene stoke


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...