Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena stoke
  • 08.10.2021. 12:00

STIPS: Slaba ponuda tovnih svinja zbog rasta cene stočne hrane

Ponuda tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bila je slabija nego inače u ovom periodu godine zbog rasta cene komponenti za pripremu stočne hrane. Prodajna cena ove kategorije svinja varirala je od 150 do 170 din/kg.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 1.688
  • 278
  • 0

Prema izveštaju Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije, zabeležena je malo bolja ponuda teladi simentalske rase, telesne mase do 160 kilograma u odnosu na avgust. Najčešća prodajna cena varirala je od 360 do maksimalnih 490 din/kg. Telad hereford rase, telesne mase do 160 kilograma mogla su se pazariti na pijaci žive stoke u Somboru po dominantmoj ceni od 360 din/kg. Prodaja tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma odvijala se na pijaci žive stoke u Požarevcu po ceni od 200 din/kg.

Tovna junad telesne mase preko 480 kilograma mogla su se pazariti na stočnoj pijaci u Požarevcu po ceni od 200 din/kg i na stočnim pijacama u Novom Sadu i Somboru po ceni od 240 din/kg. Dominantna cena tovnih bikova simentalske rase telesne mase preko 500 kilograma na stočnoj pijaci u Sremskoj Mitrovici iznosila je 240 din/kg, na pijaci u Užicu 250, a u Kraljevu 260 din/kg. Prodajna cena krava za klanje iste rase iznosila je 150 din/kg, a krava za klanje hereford rase od 140 din/kg na pijaci u Somboru do 165 din/kg na pijaci u Kraljevu.

Za tovne svinje 160 dinara za kilogram

Nešto bolja bila je ponuda prasadi tokom septembra, pogotovo grla telesne mase od 16 do 25 kilograma. Obim prodaje bio je na većini stočnih pijaca slab do prosečan. Grla telesne mase do 15 kilograma mogla su se pazariti po dominantnoj ceni od 240 din/kg. Prodaja prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma odvijala se po dominantnoj ceni od 230 din/ kg.

Ponuda tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bila je slabija nego inače u ovom periodu godine zbog rasta cene komponenti za pripremu stočne hrane. Prodajna cena ove kategorije svinja varirala je od 150 do 170 din/kg. Dominirao je iznos od 160 din/kg, što ukazuje na rast u odnosu na avgust. Slaba je, takođe, bila ponuda tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma, a mogle su se pazariti po dominantnoj ceni od 130 din/kg. Mali broj dovezenih krmača za klanje karakteristika je stočnih pijaca, a dominirao je iznos od 110 din/kg, što ukazuje na pad.

Blagi rast cene ovaca

Nije bilo značajnijih promena u pogledu ponude i tražnje jagnjadi na prodajnim mestima. Promet se tokom septembra odvijao na 14 stočnih pijaca po dominantnoj ceni od 250 din/kg. To ukazuje na rast. Kao i prethodnih nekoliko meseci ponuda dviski i šilježadi bila je dosta slaba na pijacama, kao i prodaja. Cene su uglavnom mirovale, pošto je dominirao iznos od 200 din/kg.

Obim ponude ovaca bio je promenljiv od mesta do mesta, a prodaja se odvijala na 12 stočnih pijaca. Cena se najčešće kretala od 120 do 130 din/kg, što ukazuje na blagi rast u odnosu na prethodni mesec. Nastavljen je trend slabe ponude i prodaje jaradi. Prodaja je zabeležena na osam stočnih pijaca, po dominantnoj ceni od 200 din/kg. Mali broj dovezenih koza karakteristika je proteklog meseca na stočnim pijacama. Dominirala je cena od 110 din/kg, što ukazuje na blagi rast u odnosu na avgust.


Tagovi

Stočna pijaca Cena tovnih svinja Cena teladi Cena bikova Ponuda jaradi i jagnjadi


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)