Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • STIPS Bilten
  • 01.12.2021. 16:00

STIPS: Telad do 540, tovne svinje 160, jagnjad 330 dinara za kilogram

Prošle nedelje reporteri Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije, evidentirali su porast cena stoke u skoro svim delovima Srbije.

Foto: Depositphotoss/lightpoet
  • 1.358
  • 169
  • 0

Klaničari sa područja pčinjskog regiona protekle su sedmice po višim cenama otkupljivali tovnu junad simentalske rase telesne mase od 350 do 480 kilograma i tovne bikve telesne mase preko 500 kilograma. Za otkupljenu tovnu junad plaćali su 290 din/kg, a za tovne bikove 280 din/kg. Otkupna cena tovne junadi iste rase telesne mase preko 480 kilograma bila je viša u proseku za 10 din/kg u odnosu na prethodni period u klanicama na području južnobačkog regiona, jer je dominirao iznos od 250 din/kg, izveštava STIPS.

Dominantna otkupna cena teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograma dostigla je iznos od čak 540 din/kg, dok je najčešća otkupna cena bikova iste rase telesne mase preko 500 kilograma iznosila 300 din/kg u klanicama na području pirotskog regiona. 

Rast cena tovnih svinja

Rast otkupnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma evidentiran je u klanicama na području južnobanatskog regiona. Dominantna cena prasadi iznosila je 250 din/kg, a tovnih svinja 175 din/kg. Obe kategoriije prasadi i obe kategorije tovnih svinja bili su skuplje u odnosu na prethodnu sedmicu na pijaci žive stoke u Novom Sadu.

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu evidentiran je rast cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na dominantnih 160 din/kg i pad cene krmača za klanje na dominantnih 130 din/ kg. Otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bile su više u nedelji za nama u klanicama na području mačvanskog regiona. Kod prasadi je dominirao iznos od 250 din/kg, a kod tovnih svinja 190 din/kg. Rast cena prasadi i krmača za klanje evidentirao je protekle sedmice i reporter STIPS iz Kraljeva na stočnoj pijaci, pošto je dominantna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma iznosila 220 din/kg, dok su se krmače za klanje najčešće prodavale po ceni od 130 din/kg.

Jagnjadi oko 300 dinara

Jarad i jagjnad su bila skuplja u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Somboru. Kod jaradi je dominirao iznos od 230 din/kg, a kod jagnjadi iznos od 300 din/kg. Na stočnoj pijaci u Kragujevcu evidentiran je rast prodajne cene jagnjadi na dominantnih 330 din/kg i pad cene ovnova za priplod na dominantnih 35.000 dinara po grlu. 

Dominantna otkupna cena jagnjadi iznosila je 270 din/kg, a ovaca 140 din/ kg u klanicama na području Nišavskog regiona tokom poslednje nedelje novembra. Klanice sa područja severnobačkog regiona su protekle sedmice otkupljivale jarad po dominantnoj ceni od 220 din/kg i jagnjad po ceni od 260 din/kg.


Tagovi

Cene bikova Cena junadi STIPS Cena jagnjadi Tovne svinje Prasad


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da li ste znali za ovaj recept? -Potočarka -Vrhovi mlade Koprive -Dve vrste Divljeg luka -Cvetovi Jagorčevine, Ljubičice, i Plućnjaka. -Sirće Trnjine, maslinovo ulje, so Biljke očistiti i oprati. Koprivu kratko popariti i iseckati. Poročark... Više [+]