Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Škola "Stevan Petrović Brile"
  • 29.03.2017. 10:45

Stiže kvalitetan priplodni materijal

Dan posle otvaranja kabineta, četiri nazimice rase landras i jorkšir oprasile su blizu 70 prasadi, što znači da za kvalitetan genetski potencijal u Sremu ne treba brinuti.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 1.150
  • 121
  • 0

Moderan kabinet za veterinu i stočarstvo, površine 460 metara kvadratnih, na raspolaganju je učenicima Poljoprivredno prehrambene škole "Stevan Petrović Brile" u Rumi. Investicija je vredna blizu 30 miliona dinara, a sredstva su zajednički obezbedili škola, Opština Ruma i Uprava za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine.

Stiže dobar genetski materijal

U okviru zgrade nalaze se dva kabineta za 45 učenika. Tu je i prostor magacina kao i mešaona stočne hrane sa veterinarskom apotekom, ali i stočarski deo za svinje u sklopu koga se nalazi prasilište i odgajalište za 20 krmača sa pripadajućim podmlatkom. Upravo dan posle otvaranja kabineta, četiri nazimice rase landras i jorkšir oprasile su blizu 70 prasadi, što znači da za kvalitetan genetski potencijal u Sremu ne treba brinuti.

Za kvalitetan genetski materijal ne treba brinuti

Do dobrog genetskog materijala može da dođe svaki stočar koji želi dobru proizvodnju i dobru zaradu. Genetika je prvi uslov za kvalitetnu proizvodnju, kažu u školi jedinoj takve vrste u Sremu. To će doprineti i poboljšanju genetskog materijala što bi trebalo da rezultira boljim kvalitativnim sastavom svinjarske proizvodnje, ne samo u Sremu, nego i šire.

Bolja praktična nastava

Kabinet će takođe poboljšati praktičnu nastavu, kojoj se u ovoj školi poklanja velika pažnja.

Milan Pupovac

"Želja nam je da učenici pored teorijskog imaju i dobro praktično znanje. Imajući u vidu činjenicu da je ovo poljoprivredni kraj, svako od njih će na svom gazdinstvu moći da radi bez problema", kaže Milan Pupovac, direktor škole.

Škola je obezbedila značajna sredstva iz svojih izvora za izgradnju i opremanje kabineta. Finansijsku pomoć pružila je i lokalna samouprava, uloživši blizu sedam miliona dinara u izgradnju i još 300.000 dinara za opremanje veterinrske apoteke. Najviše novca obezbeđeno je iz Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, blizu 13 miliona dinara. U pokrajinskoj Vladi kažu da ovakvi projekti zaslužuju svaku vrstu pomoći.

"Ovo je dobar primer kako jedna poljoprivredna škola treba da organizuje nastavu. Ovakvi programi su garant uspešnosti i učenika i zaposlenih u školi", kazao je Đorđe Miličević potpredsednik pokrajinske Vlade. Sa ovim su se složili i ministri prosvete Mladen Šarčević i poljoprivrede Branislav Nedimović, koji su obišli kabinet.

Foto: Zlatko Markovinović


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Kabinet Veterina Stočarstvo Nazimice Prasad Landras Jorkišir Ruma Srem Vojvodina Ministri Škola Proizvodnja


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".