AgroKlub.rs

\

Stočarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Stočarstvo » Stočari traže produženje prelevmana na uvoz mleka

Stočari traže produženje prelevmana na uvoz mleka

Mlekari za produženje prelevmana

Stočari traže produženje prelevmana na uvoz mleka

Datum: 25.11.2016. 13:30

Kategorija:

Stočarstvo

Asocijacija poljoprivrednika, zahteva da Vlada Srbije produži prelevmane na uvoz mleka i mlečnih proizvoda i posle 1. januara 2017. godine.

Udruženja poljoprivrednika, članice Asocijacije poljoprivrednika, zahtevaju da Vlada Srbije produži prelevmane na uvoz mleka i mlečnih proizvoda i posle 1. januara 2017. godine. Činjenica je da nisu stvoreni uslovi za ukidanje prelevmana na uvoz mleka i mlečnih proizvoda, a najveći razlog za to jeste još uvek zatvoreno rusko tržište za plasman mleka iz Evropske unije.

Asocijacija poljoprovrednika je uputila zahtev za produženje prelevmana i iz razloga što njeni članovi imaju stav da postoji velika razlika u subvencionisanju faremera u Srbiji i Evropskoj uniji, a konkuretnost u proizvodnji nije ni približna.

Proizvođači mleka u Srbiji nekonkuretni

Takođe, kako je objavila Asocijacija poljoprivrednika proizvođačima mleka u Srbiji još uvek nisu dostupna sredstva IPARD fondova, a to ih stavlja u podređen položaj u odnosu na kolege iz EU. Prilikom upućivanja zahteva za produženje prelevmana Asocijacija poljoprivrednika je napomenula da još uvek nije počela s radom Nacionalna referentna laboratorija i da tržište sirovog mleka nije dovoljno ureženo u Srbiji.

Asocijacija se nada da će Vlada Srbije u periodu pred nama uložiti mnogo više napora i sredstava u oporavak domaćeg stočarstva kako bi stočari u Srbiji u što skorije vreme bili konkuretniji na sirovom svetskom tržištu, jer u suprotnom sledi uništenje domaćeg mlekarstva.

Foto: bigstockphoto.com/tolgaildun

Broj pregleda članka: 430; Uspešnost članka: 209.5

Izvor: Asocijacija poljoprivrednika

Tagovi: IPARD, Nacionalna referentna laboratorija, Vlada Srbije, Asocijacija poljoprivrednika, Prelevmani na mleko

Ključne reči članka: stocari, traze, produzenje, prelevmana, na, uvoz, mleka, mleka, srbiji, prelevmana, asocijacija, poljoprivrednika, produženje, još,    , još uvek, uvoz mleka, produženje prelevmana,      


Marija Antanasković

Svi tekstovi autora

Autorka Marija Antanasković

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.