Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočari
  • 18.03.2024. 14:55

Stočari u Ministarstvu: Ažuriranje podataka za gorivo do kraja meseca, dupla analiza mleka

Ministarka poljoprivrede je rekla da svi koji misle da su oštećeni po kvalitetu mogu u Nacionalnoj laboratoriji da urade super analizu o svom trošku. Ako ta analiza pokaže suprotno od onoga što je mlekara prikazala, ministarstvo će reagovati, rekao je za Agroklub Marko Peić iz Subotice.

Foto: Marko Peić
  • 3.845
  • 206
  • 0

Sastanak predstavnika Udruženja "Naše mleko", "Za spas i opstanak stočara Zapadne Srbije" i Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice i ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković završen je sa odgovorima na nedoumice stočara. 

Proveriti kvalitet u Nacionalnoj laboratoriji

Najviše su pogođeni oborenim cenama mleko, tačnije kompanija "Megle" iz Kragujevca je smanjila cenu mleka za tri dinara po litru, te su proizvođači zabrinuti da će i ostale mlekare slediti šumadijski primer.

"Ministarka je rekla da nema linearnog pada cene mleka, objašnjenje Megle-a jeste da je došlo do pada kvaliteta otkupne sirovine, te je to uticalo na smanjenje cene. Takođe, ministarka je rekla da svi koji misle da su oštećeni po kvalitetu - da ih je mlekara 'zakinula', mogu u Nacionalnoj laboratoriji da urade super analizu o svom trošku. Ako ta analiza pokaže suprotno od onoga što je mlekara prikazala, ministarstvo će da preuzme odgovornost i videće u čemu je problem", rekao je za Agroklub Marko Peić Tukuljac iz Subotice koji se inače bavi mlečnim govedarstvom te sa ocem brine o 40 muznih grla.

Kvote za uvoz mleka i mlečnih proizvoda se i dalje kontrolišu, te se ne dozvoljava stvaranje "čepa".

Javni poziv za očuvanje genetskog materijala biće raspisan 15. aprila

Sledeća tema je bila je izmena uredbe o tovu junadi, u okviru koje će obuhvatiti i grla koja su predata klanici između kraja prvog konkursa i produžetka, te će i oni biti subvencionisani.

"Još uvek se radi i na rešenju kako da se obuhvati subvencionisanje junica od 100.000 dinara po grlu iz sopstvenog uzgoja, a trebalo bi da krene od juna meseca i to će biti dva puta godišnje raspisan poziv."

Do kraja roka za subvencije ažuriranje svih podataka

Poseban problem, o kojem smo ranije pisali je kupovina goriva na NIS-ovim pumpama po povlašćenim cenama. Kako saznajemo od Peića, za agro-kartice presek je rađen 27. januara, te sve parcele koje su se posle tog datuma unosile i verifikovale na eAgraru, nisu ušle u obračun litra po 179, minus 50 dinara za refakciju.

Poruka NIS-a poljoprivrednicima - nema više povlašćenog goriva?

"Do kraja javnog poziva za dodelu subvencija za biljnu proizvodnju biće ažurirani svi podaci, pa će se to očitati i na karticama preko kojih će biti dozvoljeno točenje goriva 100 litara po hektaru po nižoj ceni", kaže naš sagovornik i pojašnjava da kartice kao takve nisu ukinute i mogu da se koriste, s tim da se neće fizički dobiti kartica već pristup aplikaciji.


Tagovi

Cena mleka Sastanak stočara Ministarka Jelena Tanasković Uvoz mlečnih proizvoda NIS-ovo gorivo Nacionalna laboratorija Analiza mleka Agro kartice Cena goriva Junice Subvencije


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...