Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Govedari
  • 23.02.2024. 13:00

Stočari zahtevaju od države čišćenje Registra goveda od fiktivnih krava

Godišnje imamo 804 miliona litara mleka plaćenog premijom, što je malo u odnosu na broj zavedenih krava. Zbog toga Milija Palamarević ispred Udruženja odgajivača goveda Centralne Srbije želi da se što hitnije i što brže, sprovede čišćenje registra.

Foto: Maja Celing Celić
  • 5.109
  • 291
  • 0

Milija Palamarević ispred Udruženja odgajivača goveda Centralne Srbije uputio je apel Ministarstvu poljoprivrede i Vladi Srbije o čišćenju registra goveda od fiktivnih krava. Kako kaže, te krave su na papiru i naplaćuju se, a u stvarnosti ne postoje.

"Podaci su da je 228.000 grla plaćeno subvencijama prošle godine, sa 40.000 din po kravi. Mi u registru živih krava nemamo više od 150.000. Udruženje postavlja pitanje, gde su nam tolika telad, ako imamo preko 220 hiljada krava?", upitao je Palamarević.

Kako dalje otkriva, imamo godišnje 804 miliona litara mleka plaćenog premijom, što je, prema njegovom mišljenju, malo u odnosu na broj zavedenih krava, ako znamo da je prosečna mlečnost oko 5.000 litara po grlu. Zbog toga, želi da se što hitnije i što brže, sprovede čišćenje registra.

Sastanak udruženja poljoprivrednika u Palati Srbije: Predstavljen program - nema korekcija?

"Naš predlog je bio čipovanje krava u koren repa i da država podigne subvencije po grlu na 55.000 dinara, za priplodnu junicu na 150.000, a zabrani subvencionisanja uveženih grla. Dakle, želimo da se subvencioniše isključivo domaća proizvodnja", ispričao je za Agroklub Palamarević rezultate sastanka Govedara Centralne Srbije i najavljuje 1. marta sastanak proizvođača mleka koji su zajedno sa ovim udruženjem ušli u osnivanje Nacionalne asocijacije proizvođača mleka Srbije.

Definisaće, najavljuje naš sagovornik, šta je potrebno uraditi da bi se zaustavilo uništenje stočnog fonda.


Tagovi

Registar goveda Milija Palamarević Govedari Centralne Srbije Apel Zahtev Fiktivne krave Godišnja proizvodnja mleka Subvencije


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...