Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarstvo
  • 06.12.2023. 13:30
  • Šumadijski okrug, Belosavci

Stočarima dan traje duže, a to zna i Mijatović iz sela Belosavci kod Topole

Stočar iz sela Belosavci dugi niz godina se bavi ovom granom poljoprivrede. Mleko predaje po ceni od oko 60 dinara i kako kaže, cena varira i nikada nije konačna.

Foto: Toppress
  • 229
  • 51
  • 0

Dragan Mijatović iz sela Belosavci aktivno se bavi stočarskom proizvodnjom. Njegova farma broji više grla krupne stoke, razvrstanih u nekoliko kategorija, prenosi Toppress.

"U stočarskoj proizvodnji sam oko 15 godina, stari su imali po pet-šest krava, a onda smo prešli na veći broj grla - 10 aktivno i više. Imamo tov i muzne krave, obrađujemo zemlju za naše potrebe, meljemo i pravimo koncentrate, a mleko predajemo Granicama po ceni od nekih 60 dinara po litri", rekao je Mijatović i dodaje da cena varira, tako da nikako nije sigurno i koja je konačna.

Ima muzne krave i obrađuje zemlju za svoje potrebe

Prema njegovim rečima, poljoprivredu oduvek prati neizvesnost i raspon cena, međutim za uspeh u bilo kojoj grani poljoprivredne proizvodnje potrebno je mnogo rada, odricanja i ljubavi.

"Mladi nemaju ambicije da ostanu na selu, bilo je zarade do skoro, ali sada sve je teže. Oduvek je bilo uspona i padova, ja sam ostao na selu i ne žalim se. Odricanja su velika, svaki dan ima priliv novca, uspeo sam, ali mora da se radi da bi se živelo i vreme da prođe da svi budu zadovoljni", naglašava ovaj stočar.

Na selu je dan duži

Kako kaže, radni dan na selu počinje sa prvim zracima sunca, a traje nekad i duže od ponoći.

Dosta je mehanizovao svoju proizvodnju

"Moj radni dan počinje u pet sati jutri, muža je u šest i provedemo u proseku tri sata oko njih. Tako isto popodne, oko četiri ulazimo u objekat, u 18 je večernja muža i do 19 završimo sve. Supruga, majka i deca pomažu koliko mogu, ali na meni je najveći deo posla, naročito na njivama. Sami radimo sve uglavnom, a dosta smo i mehanizovali proizvodnju", kaže Mijatović.


Tagovi

Stočarska proizvodnja Dragan Mijatović Cena mleka Neizvesnost u poljoprivredi Proizvodnja mleka Uzgoj krava


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]