AgroKlub.rs

\

Stočarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Stočarstvo » Stočarstvo ili ratarstvo?

Stočarstvo ili ratarstvo?

Banatsko Novo Selo

Stočarstvo ili ratarstvo?

Datum: 19.03.2017. 18:30 |

Kategorija:

Stočarstvo

Malajmare Aurel iz Banatskog Novog Sela ima farmu od 270 grla krava i dnevno 2.000 litara mleka. Ipak, razmišlja da se potpuno okrene ratarstvu.

Malajmare Aurel iz Banatskog Novog Sela počeo je sa osam junica, a danas je jedan od najuglednijih farmera u ovom kraju. Njegova farma broji više od 270 krava. Za stočarstvo se odlučio nakon povratka iz Slovenije, gde je proveo 12 godina.

"Odlučio sam se za istočno frizijske i holštajn zato što daju najviše mleka, a i najviše se drže u okolini.Držimo za reprodukciju, mušku telad tovimo, a žanska su za priplod", kaže Aurel.

2.000 litara mleka

Dnevno proizvodi oko 2.000 litara mleka ekstra kvaliteta. Krave su vezane, a koristi se mlekovodni sistem. Odličnu saradnju ima sa mlekarom. Cenom ipak nije zadovoljan, ali svestan je kretanja na tržištu. U ishrani se koristi silaža, seno, detelina i drugo.

Nikola Stojsavljević iz Stručne i savetodavne službe Pančevo kaže da je stočarstvo posao na duge staze. Zbog toga je potrebno na vreme pripremiti kabasti deo obroka, posebno silažu i kvalitetno seno.

Ratarstvo?

Aurel ipak smatra da mu uzgajanje krava nije dovoljno isplativo, jer je teško i oduzima mu mnogo vremena. Namerava da se potpuno okrene ratarstvu.

Foto: Print Screen / YouTube


Vertigo production

Vertigo production
Laze Nančića 2, Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 300 82 66
e-mail: vertigons@gmail.com , web: www.poljoprivrednaemisija.com

Broj pregleda članka: 2701; Uspešnost članka: 260.05

Tagovi: Holstein, Mlekarstvo, Istočno frizijska, Malajmare Aurel

Ključne reči članka: stocarstvo, ili, ratarstvo, mleka, aurel, stočarstvo


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorka Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena deviza: Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred.