Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Banatsko Novo Selo
  • 19.03.2017. 18:30

Stočarstvo ili ratarstvo?

Malajmare Aurel iz Banatskog Novog Sela ima farmu od 270 grla krava i dnevno 2.000 litara mleka. Ipak, razmišlja da se potpuno okrene ratarstvu.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 2.960
  • 260
  • 0

Malajmare Aurel iz Banatskog Novog Sela počeo je sa osam junica, a danas je jedan od najuglednijih farmera u ovom kraju. Njegova farma broji više od 270 krava. Za stočarstvo se odlučio nakon povratka iz Slovenije, gde je proveo 12 godina.

"Odlučio sam se za istočno frizijske i holštajn zato što daju najviše mleka, a i najviše se drže u okolini.Držimo za reprodukciju, mušku telad tovimo, a žanska su za priplod", kaže Aurel.

2.000 litara mleka

Dnevno proizvodi oko 2.000 litara mleka ekstra kvaliteta. Krave su vezane, a koristi se mlekovodni sistem. Odličnu saradnju ima sa mlekarom. Cenom ipak nije zadovoljan, ali svestan je kretanja na tržištu. U ishrani se koristi silaža, seno, detelina i drugo.

Nikola Stojsavljević iz Stručne i savetodavne službe Pančevo kaže da je stočarstvo posao na duge staze. Zbog toga je potrebno na vreme pripremiti kabasti deo obroka, posebno silažu i kvalitetno seno.

Ratarstvo?

Aurel ipak smatra da mu uzgajanje krava nije dovoljno isplativo, jer je teško i oduzima mu mnogo vremena. Namerava da se potpuno okrene ratarstvu.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Holstein Istočno frizijska Mlekarstvo Malajmare Aurel


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner