Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočna hrana
  • 13.02.2018. 10:15

Stočni grašak - bogat izvor proteina i aminokiselina

U zavisnosti od toga koji deo biljke se koristi, stočni grašak se deli na krmni i proteinski grašak. Krmni se odlikuje bujnom nadzemnom biomasom i koristi se cela biljka, dok se proteinski grašak gaji radi zrelog zrna bogatog proteinima i aminokiselinama.

  • 2.498
  • 133
  • 0

Stočni grašak pripada porodici mahunarki (Fabaceae). Kako tvrdi diplomirani inženjer poljoprivrede Ljiljana Vuksanović, on se uspešno gaji kao ozimi i prolećni usev za dobijanje zrna bogatog proteinima. Prednost njegovog gajenja u odnosu na soju je to što ranije sazreva i daje sigurniji prinos zrna u sušnim godinama. 

 

Krmni grašak - koristi se cela biljka

 

U zavisnosti od toga koji deo biljke se koristi, stočni grašak se deli na krmni i proteinski grašak. Krmni se odlikuje bujnom nadzemnom biomasom. On se kosi u fazi punog cvetanja i obrazovanja prvih mahuna, a za ishranu stoke se koristi ceo nadzemni deo biljke. Krmni grašak se uzgaja kao čist usev ili u smeši sa strnim žitima.

 

Zrelo zrno bogato proteinima

 

Proteinski grašak se gaji radi zrelog zrna bogatog proteinima ili kao čist usev. Zbog potpuno drugačije građe biljke, on ne zahteva potporni usev, poput strnih žita. Sadržaj sirovih proteina proteinskog graška najveći je u fazi pupuljanja i iznosi oko 25%. Ipak, košenje u toj fazi razvoja nije preporučljivo, jer je prinos krme mali, a prava ravnoteža između prinosa krme i sadržaja proteina krme ostvaruje se u fazi punog cvetanja i obrazovanja prvih mahuna.

 

Krmni grašak važan izvor aminokiselina

 

Kada je reč o prinosima, Ljiljana Vuksanović ističe da ozime sorte krmnog graška mogu da daju preko 45 tona zelene krme po hektaru, dok jare sorte daju prinose oko 40 t/ha. Na kraju treba dodati i to da je krmni grašak takođe bogat aminokiselinama neophodnim za rast i razvoj domaćih životinja, a posebno je prisutan lizin.

 

Foto: Dennis Hancock / Flickr


Povezana biljna vrsta

Stočni grašak

Stočni grašak

Sinonim: - | Engleski naziv: Field peas, fudder peas | Latinski naziv: Pisum sativum ssp. arvense L.

Stočni grašak pripada porodici mahunarki (Fabaceae). Koren mu naraste do 1 m u dubinu i dobro je razgranat. Jednogodišnja je zeljasta biljka, mekane puzeće stabljike zbog čega... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Stočni grašak Stočna hrana Proteini Proteinski grašak Stočarstvo Krmno bilje Soja Suša Krmni grašak Agroklub Mahunarke Fabaceae


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.