• Uzgoj goveda
  • 24.11.2017. 16:15

Studija: Šta izaziva stres kod goveda?

Krave koje nisu pod stresom daju veće prinose hranjivijeg mjeka. Govedo koje nije uplašeno, daje kvalitetnije meso. Pročitajte savete i trikove.

Foto: mishimachris / Pixabay
  • 587
  • 53
  • 0

Previše stoke na jednom mestu, grubo ophođenje, loša higijena, jeftina ishrana - česte su pojave u stočarstvu. Jasni su i glavni načini ublažavanja patnji životinja, a odnosi se na izvođenje stoke na otvoreno, na vazduh i pašnjake, svetlo dana, obezbeđivanje više prostora, odnosno uzgoj za kvalitet, a ne kvantitet.

Međutim, prema novoj studiji brazilskih istraživača, postoji i nekoliko sitnica koje stočari mogu učiniti kako bi njihove životinje bile srećnije, navodi modernfarmer.

Krave pod stresom

Prema nedavnim studijama, srećnije mlečne krave proizvode više mleka, koje je ujedno i hranjivije. Životinje koje se uzgajaju za meso će, kada se uplaše, proizvesti hormone koji meso čine tvrđim. Osim toga, životinjama koje su pod stresom, teže se pristupa. Ogromne su i jake, a kada se uznemire, mogu da budu i opasne.

Brazil proizvodi gotovo jednaku količinu govedine kao i Sjedinjene Američke Države i drugi su po proizvodnji u svetu. Zato njihovi istraživači podvrgavaju stoku različitim testovima i mjere njihovu proizvodnju kortizola, hormona koji se često povezuje sa stresom.

Ne vole jarke boje

Tako, na primer, lavež i nasrtanje pasa povećava nivo stresa, a isto tako i buka, vikanje i fizička agresija, poput guranja. Takođe, goveda ne vole jarke boje, niti veliki kontrast svetla i tame. Zanimljivo je da krave ne vole da su u vodi, pa pripazite da su na suvom.

Ove male promene nisu, niti bi trebale biti, zamena za potrebu puno većih promena u industrijskom uzgoju goveda i u ophođenju prema životinjama.

Foto: mishimachris / Pixabay


Autorka

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ideje za alat. Paleta i mašta ;)