Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 27.06.2015. 08:20

Subvensionisane junice do 15. avgusta u štalama!

Ugovor o korišćenju podsticajnih sredstava u postupku dodele visokokvalitetnih junica simentalske rase koje dodeljuje Grad Zrenjanin potpisan je sa 42 stočara. Reč je o 60 grla koja bi do 15. avgusta trebala da se nađu u štalama zrenjaninskih stočara.

Foto: depositphotos.com/ChiccoDodiFC
  • 684
  • 113
  • 0

Ugovor o korišćenju podsticajnih sredstava u postupku dodele visokokvalitetnih junica simentalske rase koje dodeljuje Grad Zrenjanin potpisan je sa 42 stočara. Reč je o 60 grla, planirani iznos sredstava je do 100 odsto od iznosa investicije bez PDV-a, a maksimalni iznos subvencije je do 300.000 dinara po grlu.

Subvencionisane junice bi do 15. avgusta trebale da se nađu u štalama zrenjaninskih stočara.

Dobra genetika donosi rezultate

Peter Čorba iz Mužlje svoje stado od 30 grla simentalske rase uvećaće za dve steone junice iste rase zahvaljujući subvenciji zrenjaninske lokalne samouprave. Ovaj domaćin ima 18 muznih krava i prošle godine je bio apsolutni šampion u proizvodnji mleka sa ostvarenim štalskim prosekom od 7.907 litara mleka.

"I do sada sam mnogo pažnje poklanjao genetici. Ovaj potez zrenjaninske lokalne samouprave je za svaku pohvalu, jer vodi ka poboljšnju krvne linije u našim štalama. Simentalac kod nas nije mnogo zastupljen. U Banatu ima svega nas desetak stočara koji imamo ovaj rasni sastav. Uglavnom se proizvođači u mlečnom govedarstvu opredeljuju da drže krave različitih rasa. Ne može se znemariti ni finansijski momenat. Za kupovinu kvalitetne junice treba izdvojiti od 1.500 do 3.000 evra. Ova grla koštaju oko 2.300 evra i važno je reći da na ovim prostorima ne možemo doći do junica ovakvog kvaliteta“, kaže Čorba.

Zrenjaninski stočari

Želimo više simentalca

Dragana Mijatov iz Taraša je nosilac poljoprivrednog gazdinstva koje je opredeljeno za mlečno govedarstvo. Na osam hektara vlastite i 25 hektara državne zemlje koju uzimaju u zakup, Mijatovi proizvode pšenicu i kukuruz. Ove žitarice uglavnom završe kao hrana za 25 grla krupne stoke.

"Mi smo 2003. godine izgradili novu štalu čiji kapacitet je 16 grla. Sada imamo sedam muznih krava simntalske rase, kao i pet crnog i tri crvenog holštajna. Naše krave uglavnom idu na ispašu, tako da je dnevna količina mleka po grlu oko 25 litara, što zavisi od rase. Simentalke daju manju količinu, ali bolji kvalitet mleka. Uprkos činjenici da holštajn daje više mleka, nastojimo da u budućnosti sva grla budu simentalske rase. Zbog toga nam i znače ova dva subvencionisana grla, posebno jer su u pitanju steone junice, a to znači da ćemo stado povećati za četiri grla. Važno je napomenuti i da se muška telad ove rase mnogo lakše prodaju“, objašnjava Dragana Mijatov.

Isporuka steonih junica do 15. avgusta

Ove junice će biti isporučene stočarima do 15. avgusta. Trenutno je u toku odabir grla u Austriji. Ovaj posao radi stručna komisija, a grla bi u našu zemlju trebala da stignu početkom sledećeg meseca. Nakon toga sledi tridsetodnevni karantin po čijem isteku će junice biti isporučene proizvođačima mleka, objasnila je Snežana Vrbajac iz Doo Fruškogorska mlekara koja je i generalni zastupnik za uvoz steonih junica iz Austrije.

"Uprava veterine je propisala pravilnik u kojem su navedeni kriterijumi koji se moraju ispoštovati prilikom uvoza junica. A to znači da minimalna mlečnost mora biti 5.000 litara u laktaciji, odnosno 305 dana za vreme trajanja muže. Uz junice budućim vlasnicima stižu i originalni pedigrei iz zemlje izvoznice, u ovom slučaju iz Austrije. To znači da je sve propraćeno validnom dokumentacijom. Tokom trajanja karantina junice se prevode na plave pasoše. Svaki proizvođač će dobiti odgovarajuće veterinarske sertifikate da je grlo zdravstveno ispravno. Po prijemu junica proizvođač je u obavezi da svako grlo umatiči u svojoj matičnoj kući kako bi ostvario pravo na subvencije od države na svako tele“, pojasnila je Vrbajac.

Slušamo naše poljoprivrednike

U kasu Grada Zrenjanina godišnje se slije oko 35 miliona evra. Ovogodišnji agrarni bužet je 4 miliona evra. Ova sredstva se delom obezbeđuju iz gradske kase, a delom od prihoda ostvarenih davanjem u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

"Pokušavamo na razne načine da pomognemo poljoprivrednicima zbog toga slušamo šta oni imaju da kažu. Potpisivanje ugovora o dodeli steonih junica simentalske rase, koje se ubrajaju u najbolju genetiku je zapravo predlog stočara na koji način lokalna samouprava može da usmeri opredeljene subvencije. I druge kvalitetne predloge svakako ćemo prihvatiti“, rekao je gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić.

Ovakav vid pomoći zrenjaninskim poljoprivrednicima je jedan od prvih rezultata Memoranduma o razumevanju i saradnji u oblasti stočarstva na nivou ministarstava poljoprivrede Srbije i Austrije koji je potpisan na poslednjem Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

Foto: depositphotos.com/ChiccoDodiFC


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Tagovi

Subvencionisana junice Ugovor Simentalske rase Grad Zrenjanin Stočara Grla Dobra genetika Rezultate Steone junice Muznih krava Peter Čorba Simentalac Mlečno govedarstvo Dragana Mijatov Krupne stoke Isporuka Austrija Fruškogorska mlekara


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin