Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečne krave
  • 10.07.2022. 18:00

Šumski požari su opasni za stoku

Prva studija o uticaju udisanja dima na mlečne krave dala je zabrinjavajuće rezultate.

Foto: Depositphotos/Nikilev/ALesik
  • 68
  • 26
  • 0

Mnogo je istraživanja i studija koje su se bavile uticajem šumskih požara na ljudsko zdravlje, a malo o efektima dima od požar na stoku. Na severozapadu SAD ovakvi požari su uobičajeni, a radi se o području gde su brojne farme sa više od dva miliona muznih krava i proizvodi se više od 25 odsto mleka.

Nova studija Univerziteta Idaho pokazuje rezultate o uticaju udisanja dima na zdravlje i proizvodne karakteristike krava. Tim istraživača je istakao da nema studija koje pokazuju posledice po životinje koje su izložene udisanju vazduha koji je pun štetnih materija od šumskih požara.

Pad proizvodnje mleka

Rezultati istraživanja su pokazali da udisanje ovih štetnih materija izaziva pad proizvodnje mleka, loše opšte zdravstveno stanje životinje i pad imuniteta.

Povećan nivo karbon monoksida izaziva ozbiljne zdravstvene posledice kod ljudi. Zbog toga su istraživači želeli da dobiju rezultate uticaja šumskih požara na mlečna goveda.

Životinje izložene dimu dale manje mleka i izgubile na težini (Foto: Depositphotos/linux1987)

Izgubile su i na težini

U istraživanju je proučavano 28 čistokrvnih krava rase holštajn i njihove teladi od jula do septembra 2020. godine. Njima su uzeti uzorci krvi i praćeni imunološki markeri i drugi metaboliti krvi kako bi se utvrdile promene kao odgovor na čestice iz dima šumskog požara.

Upoređeni su rezultati dobijeni iz uzoraka pre, za vreme i nakon izlaganja. Podatke o kvalitetu vazduha pružila je stanica za praćenje udaljena manje od šest kilometra od farme. Životinje su sedam dana bile izložene dimu od šumskih požara.

Osim manje proizvodnje mleka, izgubile su na težini. Rezultati uzoraka krvi su pokazali snažnu imunološku reakciju organizma što govori da je uticaj izuzetno visok. Potrebno je najmanje nedelju dana bez dima kako bi se oporavile i povećale količinu mleka.


Tagovi

Šumski požar Uticaj dima Štetnost Zdravlje krava Mlečne krave


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.