Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište mlijeka
  • 31.07.2022. 15:00

Suša na tržištu mleka - manje krava u Evropskoj uniji

Visoke cene inputa sprečavaju rast evropske proizvodnje. Šta se dešava na svetskom tržištu mleka?

Foto: Depositphoto/SashaKhalabuzar
  • 404
  • 83
  • 0

Na međunarodnom tržištu je sve manje mleka, izveštava Agrarheute. Proizvodnja je manja nego u istom periodu prošle godine, a promena u ovom sektoru se jedva nazire. To je dovelo do izuzetnog poskupljenja mlečnih proizvoda.

Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA) smanjilo je svoju procenu za 2022. godinu. Očekuje se da će proizvodnja sirovog mleka u tekućoj godini dostići 545,2 miliona tona za 18 razmatranih zemalja. To je 4,2 miliona tona manje nego što je bilo predviđeno u decembru. Po prvi put je predviđeno da će se globalna proizvodnja te namirnice smanjiti u odnosu na prethodnu godinu za nekoliko stotina hiljada tona.

Manje količine iz Australije, Novog Zelanda i EU

Veliki izvoznici su imali manje količine za preradu. Zbog povoljnijih vremenskih i pašnjačkih uslova u Australiji i Novom Zelandu može se očekivati oporavak proizvodnje. Ona će na Novom Zelandu sa 21,88 miliona tona ostati nešto ispod nivoa iz prethodne godine. U Australiji će se smanjiti za tri odsto na 8,73 miliona tona, pokazuju podaci.

Proizvodnja se globalno smanjuje (Foto: Depositphotos/themorningstudio@gmail.com)

Za Evropsku uniju se očekuje smanjenje od 1,9 odsto na 142,3 miliona tona zbog smanjenja broja krava, naglog rasta troškova i regionalno lošije ponude stočne hrane zbog suše. Očekuje se da će u SAD u 2022. godini ostati nešto ispod nivoa iz prethodne godine, dok će rast količina biti veći u Kini i Indiji zbog većeg broja stoke.

U Evropi skupa proizvodnja

Evropska komisija je predstavila prognozu kratkoročnog razvoja tržišta ove namirnice. Očekuje se da će isporuke kravljeg mleka mlekarama u 2022. godini pasti za oko 900.000 tona, što je 0,6 odsto, na 144,2 miliona tona u odnosu na prethodnu godinu.

Manja ponuda sirovina biće odgovorna za smanjenje u Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji, dok će se povećati u Poljskoj i Austriji. Komisija je u svom izveštaju navela da će visoki troškovi proizvodnje i nedovoljne količine stočne hrane usporiti rast uprkos visokim proizvođačkim cenama.


Tagovi

Manje krava Tržište mleka Proizvodnja mleka Tržište mlečnih proizvoda Cena mleka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.