Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seno
  • 15.06.2022. 10:00

Suša "pokosila" livade i pašnjake u Istočnoj Srbiji

Nažalost, zbog nezapamćene suše u proteklom periodu imali smo samo 1.230 bala na površini od osam hektara, kaže poljoprivrednik iz sela Jakovca nadomak Knjaževca Mališa Ilić.

Foto: Jovana Cvetković
  • 637
  • 238
  • 1

Istočna Srbija predstavlja pogodno područje za razvoj poljoprivrede najpre zbog dobrog kvaliteta zemljišta, ali i postojanja brojnih izvora vode. Pod obradivom površinom podrazumeva se 51 odsto od ukupne površine istočne Srbije, od toga 40 odsto je pod livadama i pašnjacima.

S obzirom da je poslednjih godina došlo do značajnijih promena klimatskih faktora, naročito pojava visokih temperatura koju prati izuzetno mali broj padavina, činjenica je da je ta promena negativno uticala na mnoge poljoprivredne kulture koje se gaje na ovim prostorima.

Svega 1.230 bala na osam hektara

Prema rečima poljoprivrednika iz Timočke krajine iz sela Jakovca nadomak Knjaževca Mališe Ilića, zbog nedostatka snežnih padavina u zimskim mesecima, ali i dugog sušnog perioda, naročito na početku vegetacije, dolazi do značajnih gubitaka u kvalitetu i prinosu svih kultura. Napominje da je ove godine na površini od osam ha pod detelinom, lucerkom, italijanskim ljuljem i ježevicom imao tri puta manji prinos nego prošle godine.

Ilić je do sada sakupio 1.230 bala sa osam hektara

"Početkom maja meseca obavili smo kosidbu, a par dana nakon toga i baliranje deteline i ostalih pomenutih livadarskih kultura. Nažalost, zbog nezapamćene suše u proteklom periodu imali smo samo 1.230 bala na površini od osam hektara. U ovom delu Srbije nije bilo snežnih padavina, a prva prolećna kiša pala je krajem aprila, što je jako malo za ovo doba godine", ističe Ilić.

Ishrana goveda upitna

Takođe, napominje da su visoke temperature u maju mesecu i minimalna količina padavina dovele do povećanog intenziteta fotosinteze do izvesne granice, a potom i njenog naglog opadanja što nikako nije dobro za poljoprivredne kulture, ne samo livada i pašnjaka već i ostalih biljnih vrsta koje se gaje u ovom delu Srbije.

"Naše domaćinstvo trenutno broji 10 krava i dva bika za koje treba spremiti oko 5.000 bala na godišnjem nivou. Ukoliko se sušni period nastavi u narednom periodu imaćemo problem oko spremanja hrane za grla", brine naš sagovornik i dodaje da je poslednjih dana bilo kiše, ali ne onoliko koliko treba.

"Palo je nekih, nekih 20 litara. Naredni otkos je krajem meseca, upravo zbog manje količine padavina." 

Jako mala količina padavina, nedostatak vlage kako na površinskom tako i u dubljem sloju zemljišta i visoke temperature koje nisu karakteristične za ovo doba godine nepovoljno utiču ne samo na kulture, već i na samo zemljište. Dolazi do formiranja pukotina, isušivanja zemljišta i gubitka vode čak i iz dubokih zemljišnih slojeva. 


Tagovi

Mališa Ilić Suša Livade Pašnjaci Otkos


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃