Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virusne bolesti
  • 07.01.2016. 13:00

Svaka topla godina loša vest i za stočare

Klimatske promene ne utiču samo na ratare. Zbog visokih temperatura sve primetniji je porast bolesti kod životinja.

Foto: pixabay.com
  • 558
  • 404
  • 0

Globalno zagrevanje uzrokovalo je porast nekih bolesti, koje se pre toga dugo nisu pojavljivale, a koje imaju veoma negativan uticaj na životinje. Na to upozoravaju iz evropske prehrambene industrije, a prenosi EurActiv. Klimatske promene, dakle, pogađaju i životinjske, a ne samo biljne vrste, pa upravo njima zdravlje postaje sve narušenije.

Globalne temperature u porastu dovele su do pojave novih i povratka starih bolesti, sudeći prema izveštaju Međunarodne federacije za zaštitu zdravlja životinja Evrope - IFAH Europe, proizvođača lekova za životinje i ostalih zdravstvenih proizvoda.

Bolesti se šire na sever zbog sve toplije klime

Posledice Šmalenberg virusa

Bolesti se prenose pomoću vektora, grinja, komaraca, muva, parazita, bakterija i virusa. Zbog toplije klime, vektori tih bolesti putuju severnije i predstavljaju ozbiljnu pretnju za zdravlje životinja u Evropskoj uniji, tvrde u ovoj organizaciji. Takve bolesti često ne poznaju granice među zemljama, kao što je bio slučaj sa Šmalenberg virusom.

Šmalenberg virus uzrokuje deformacije kod fetusa krava, koza i ovaca, kao i smanjenje proizvodnje mleka. Virus je dobio ime po nemačkom gradiću Šmalenbergu gde se prvi put pojavio 2011. godine.

Dosada je pronađen u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Belgiji i Holandiji, a pretpostavlja se da je došao iz Afrike. Rusija je od početka februara 2012. godine zabranila uvoz nemačkog mesa, a tada su u Evropi 3.444 krda bila zaražena.

Na sličan način pojavila se i bolest plavog jezika. Nju prenose krpelji, obadi i neki komarci, a od nje najčešće obolevaju ovce i kopitari. Ta bolest je najpre pogodila obalu severne Evrope, 2006. godine, a zatim se brzo proširila i dovela do trgovinskih barijera između zemalja.

Inovacije i nove tehnologije

Prema vodećim organizacijama u proizvodnji lekova u Evropi, postoji preka potreba za uvođenjem novih tehnologija da bismo se prilagodili novim izazovima. Bolest plavog jezika, 2008. godine, zahvatila je najmanje 45.000 životinja širom Evropske unije. Do 2009. godine, taj broj je pao na 1.118, a 2011. godine na samo 39. Ovo je postignuto vakcinisanjem i ostalim preventivnim i kontrolnim merama. Te mere je pozdravila i Evropska komisija.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Životinje Klima Bolesti Globalno zagrejavanje Šmalenberg virus Bolest plavog jezika Tehnologije


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u