Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinje i goveda
  • 01.10.2022. 15:00

Sve je manje svinja i goveda u EU - gde su najveći gubici?

Prema dostupnim podacima, najveći gubitak ovih životinja su imale Poljska i Belgija.

Foto: Depositphotos/lightpoet/Laputin
  • 162
  • 64
  • 0

Prema podacima Eurostata broj goveda i svinja u Evropskoj uniji se značajno smanjio. U maju/junu 2022. godine goveda je manje za dva odsto, a svinja za pet odsto u odnosu na isto razdoblje 2021.

Veliki pad broja svinja u Poljskoj

Najveći pad u broju svinja je zabeležila Poljska u kojoj je bilo 13 odsto, odnosno 1,4 miliona manje tih životinja. To se najviše odnosi na krmače, što ukazuje na pad broja priplodnih životinja u narednim godinama.

Posle Poljske najdrastičnije smanjenje je prijavila Nemačka od 10 odsto ili 2,4 miliona, a zatim Danska s osam odsto, odnosno jedan milion.

Najveći gubitak broja goveda u Belgiji

Nastavljen je i trend smanjenja goveda. Ukupan pad je bio dva odsto u zemljama sa najmanje 1,5 miliona ove stoke. Najveći je pak zabeležen u Belgiji gde je došlo do smanjenja od pet odsto između 2021. i 2022. godine, što je 118.000 manje životinja, a između 2016. i 2022. čak 13 odsto, odnosno 319.000 .

Najviše pogođena kategorija bila su mlada goveda (mlađa od jedne godine) za klanje. Njihova brojnost je manja za sedam odsto. Priplodnih goveda, junica i nemlečnih krava je manje za tri odsto.

U Eurostatu napominju da su Mađarska i Švedska na dobrovoljnoj osnovi dali podatke za obe vrste stoke, a Irska i Švedska za svinje. Podaci nisu dostupni za Bugarsku, Češku, Estoniju, Grčku, Hrvatsku, Kipar, Letoniju, Litvaniju, Luksemburg, Maltu, Sloveniju, Slovačku i Finsku.


Tagovi

Broj svinja Broj goveda Eurostat EU stočarstvo Svinje i goveda


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ako ste mislili da je ovo obična voda, varate se! Ovo je sok od matičnjaka koji ima snažno antivirusno dejstvo, smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti, sanira grčeve u stomaku, reguliše probavu i koristi se protiv nesanice. Da li želite rec... Više [+]