Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novo Miloševo
  • 09.05.2017. 12:15

Sve manje obradive zemlje

Meštani Novog Miloševa rad u poljoprivredi prenose sa kolena na koleno. Slobodan Popov kaže da problem predstavlja nedostatak obradive zemlje. Državna zemlja namenjena je novom investitoru, koji bi trebalo da gradi fabriku.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.709
  • 329
  • 0

Meštani Novog Miloševa rad u poljoprivredi prenose sa kolena na koleno. Tako i Slobodan Popov nastavlja tamo gde je njegov otac stao. Bavi se ratarstvom i stočarstvom.

Od kukuruza, preko mleka do višanja

Porodica Popov ima 45 ha obradive zemlje, na kojoj gaje kukuruz, pšenicu i suncokret, za ishranu životinja. Stočarstvo je podelio na dva dela - tov junadi i svinja i muzne krave. Od prošle godine krenuli su i u voćarstvo i imau dva hektara višanja.

Najviše privređuju od proizvodnje mleka.

"Trenutna proizvodnja je oko 200 litara, a na muži imamo 12,13 komada. Kvalitet mleka je zadovoljavajući, bez somatskih ćelija, bez bakterija. Analize su rigorozne i moramo da povedemo računa o higijeni", kaže Popov.

Cena za litar je 27 dinara bez premije i kaže da nije zadovoljan. 34 ili 35 dinara uz premiju bilo bi dobro, prema njegovom mišljenju.

Nedostaje obradive zemlje

Grla se tokom proleća sele na ispašu na salaš, gde ostaju gotovo do zime. 25 jutara obradive zemlje i 60 jutara pašnjaka omogućuju dovoljno za ishranu stoke.

Problem predstavlja nedostatak obradive zemlje. Državna zemlja namenjena je novom investitoru, koji bi trebalo da gradi fabriku.

"Mi ne možemo da održimo ni ono što smo imali, a ne da se širimo. Svi smo mi ovde pod nekim kreditima. Sad ostajemo bez državne zemlje i nama će prihod biti umanjen, a kod banke nema milosti. Mi smo svesno i trezno potpisali šta smo tog momenta podigli", objašnjava Popov.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Slobodan Popov Novo Miloševo Tov Mleko


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner