Njegova grla jedu šargarepu, dulek, grožđe, banane, karfiol iz trgovačkih lanaca u neposrednom okruženju, ali im mali deo nadopunjuje sa hlebom i somunima iz lokalnih ćevabdžinica.
Marko Jevtić iz Veliko Orašja kod Velike Plane, bavi se uslužnim tovom svinja, a od nedavno se okrenuo i uzgoju domaćih autohtonih rasa. Na svojoj farmi u Krnjevu uzgaja moravke i resavke koje, čini se, uživaju jedući probranu hranu - voće i povrće.
"Pre 13, 14 meseci jedan prijatelj je tražio da kupi od mene svinju koja nije jela koncentrat, aditive...Počeo sam da se smejem i rekao, pa šta bi mogla da jede? Ali onda sam se setio da ja to mogu da radim sa našim rasama svinja koje su otporne na spoljašnje uslove i koje mogu da budu na otvorenom i da se hrane zdravom hranom", prepričava Javtić.
Njegova grla jedu šargarepu, dulek, grožđe, banane, karfiol iz trgovačkih lanaca u neposrednom okruženju, ali im mali deo nadopunjuje sa hlebom i somunima iz lokalnih ćevabdžinica. Takođe, do 10 kg na celo krdo, "ide" i kukuruz i tritikal iz njegove proizvodnje. Kaže, ipak moraju da dobiju jedan deo i te hrane zbog proteina.
Iako je imao plan da meso suši na Lovćenu, izvoz mesa u Crnu Goru iz Srbije nije moguć zbog afričke kuge svinja, pa je svoju ideju "preselio" na Zlatibor.
"Meso ću odneti na sušenje u jednu sušaru gde se pravi pršut - kako je rekao Srbin iz Dalmacije kod koga ću čitav proces raditi", otkriva mladi stočar koji svoju proizvodnju snima i postavlja na društvene mreže pod nazivom "Zdrava farma".
Detaljnije pogledajte u videu:
Foto prilog
Tagovi
Autorka