Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Selo i običaji
  • 21.12.2016. 16:00

Svinjokolj, redovan u decembarskim danima

Dim iz kazana, miris čvaraka, tek napravljene kobasice i švargle prizor čest je prizor u mnogim domaćinstvima ovih decembarskih dana.

  • 4.369
  • 947
  • 0

Dim iz kazana, miris čvaraka, tek napravljene kobasice i švargle čest je prizor u mnogim domaćinstvima ovih decembarskih dana. Zimska trepeza teško bi se mogla zamisliti bez domaćih mesnih prerađevina čija je priprema u našim krajevima tradicija.

Bez obzira na modernizaciju društva i sve obimniju i bogatiju ponudu mesne industrije svinjokolj je za većinu žitelja seoskih sredina mnogo više od potrebe, jer je bio i ostao pravi mali praznik kada se uz dobru organizaciju ali i odabrano društvo, po raznovrsnim recepturama tope čvarci, prave kobasica, kulen, švargle, džigernjače. Svinjokolj je ovih dana bio i u domaćinstvu stočara i ratara Mitra Milišića u Mladenovu.

Kobasice, kulen, švargla

"Svinje tovim tokom cele godine. S obzirom na to da imam mešaonu, sam pripremam stočnu hranu po savetu stručnjaka. To mi pojeftinljuje proizvodnju. Kraj kalendarske godine je vreme sigurne prodaje tovljenika, a cena je za proizvođače gotovo uvek niska. Za potrebe našeg domaćinstva, svinje tovim tačno godinu dana. Obavezno dimimo šunke, pečenice i slaninu, a od ostalog mesa pravimo kobasicu, kulen I švarglu. Kvalitetno meso, so, paprika, beli luk I biber, sve po ukusu i jake ruke koje će to sve izmešati je naš recept", priča Mitar pokazujući kazan pun čvaraka.

Posao koji mnogi vole

I ove godine u njegovom dvorištu bilo je odabrano društvo na svinjokolju, a svako iz društva imao je posebna zaduženja, od topljenja čvaraka kojima se svi obraduju do sečenja i mlevenja mesa. Posao je veliki, kako svi vole da kažu, ali uz priče, šale, kuvano vino i specijalitete domaće kuhinje ništa nije teško.

"Danas smo jeli prošlogodišnji kulen i šunku koja je u podrumu bila dve godine, dobro odimljena, osušena na promaji, pravi specijalitet. Osim toga tokom svinjokolja na trpezi su obavezni ražnjići, dinstane iznutrice, kisela čorba, sarma, pečene sveže kobasice i salnjaci. Prava gozba, nema šta", kaže Milišić.

Svinjokolj je tradicija

Svinjokolj je, kako se sećaju stariji nekada trajao dva do tri dana. Danas svinjokolj traje kraće, jer su pojedine radnje pojednostavljene zahvaljujući savremenijoj opremi koju domaćini koriste, kao što su električne mašine za mlevenje mesa, veštačka creva. Uprkos bržem završavanju poslova, tradicija održavanja ovog, za mnoge seoskog običaja koji okuplja prorodicu, komšije i rođake, kako reče jedan vremešni domaćin trajaće još dugo i potvrditi staru narodnu poslovicu "Bolje da izumire selo, nego običaji".


Tagovi

Tradicija Svinjokolj Selo Mitar Milišić Kobasice Švargla


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.