Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čudo
  • 13.02.2024. 15:00
  • Nišavski okrug, Donji Barbeš, Gadžin Han

Svrljiška pramenka ojagnjila šestorke - svi zdravi i vitalni

Brojne prinove u pojati Ljubiše Stojanović iz Donjeg Barbeša kod Gadžinog Hana svi nazivaju pravim čudom, jer ni najstariji meštani ne pamte da je u njihovom selu, ali i u čitavom kraju ikada jedna ovca imala toliko jagnjadi.

Foto: Biljana Ljubisavljević
  • 1.023
  • 300
  • 0

Svrljiška pramenka, četvorogodišnja ovca u domaćinstvu Ljubiše Stojanovića iz Donjeg Barbeša kod Gadžinog Hana ojagnjila je minulog petka čak šestoro jagnjadi. Brojne prinove u Ljubišinoj pojati svi nazivaju pravim čudom, jer ni najstariji meštani ne pamte da je u njihovom selu, ali i u čitavom kraju ikada jedna ovca imala toliko jagnjadi.

Stojanović je kazao za Agroklub da je nije bilo veštačkog osemenjavanja, već da je priroda uradila svoje te je tako njegovo stado uvećano za četiri muška i dva ženska jagnjeta.

"Ta ovca se pretprošle godine prvi put ojagnjila i imala je tri jagnjadi, a prošle godine dva. Njena majka je isto imala po tri, ali ona je i majku nadmašila, a i ostale ovde iz mog stada, a imam ih 13", rekao je naš sagovornik.

Stojanović kaže da je priroda odradila svoje

Stojanović je kazao da se videlo da ovca očekuje prinove, ali nije ništa ukazivalo da će ih biti toliko.

"Kad sam ušao u pojatu zatekao sam pored ovce dva jagnjića. Prišao sam i pomogao joj da ojagnji još jedno. Nije prošlo mnogo vremena ojagnjila je još jedno. Tu sam već bio pomislio kako ću sa četiri da izađem na kraj oko sisanja. Bio sam siguran da je sve gotovo, kada se ponovo uznemirila. Ponovo sam joj prišao i u jednoj posteljici izašla su dva jagnjeta, jedno za drugim", prepričava Stojanović svoje nesvakidašnje iskustvo.

Dohrana kozijim mlekom

Prema njegovim rečima, svih šest jagnjadi bilo je dobro i on ih je obrisao slamom i pomogao im da sisaju.  

"Zaprepastio sam se i zabrinuo jer nisam nikad toliko jagnjadi dobio od jedne ovce, ali sam pomislio šta je tu je, moram da se potrudim da ih sačuvam. Otišao sam kod komšija po mleko jer oni čuvaju koze i sad imaju dosta mleka, uzeo sam flašicu sa cuclom i sve ih nahranio."

Svi zdravi i vitalni

Pokušao je, dodao je, da jagnjad sisaju mleko ostalih ovaca iz njegovog stada koje imaju po jedno ili dva jagnjadi, ali ovce prepoznaju da nisu njihova i ne dozvoljavaju im.

"Sad malo sisaju kod svoje majke, ali ih uglavnom hranim flašicom i cuclom. Kupio sam mleko u prahu koje se koristi za telad, rastvaram ga i tako ih hranim. Jesu mali, rođeni su mali kao prasići, ali su vitalni i već se igraju i skakuću po pojati", govori srećni ovčar.

Čeka se ispaša

Dodao je da nažalost ovan koga je prošle godine pozajmljivao od prijatelja za parenje ovaca, vlasnik u međuvremenu zaklao, tako da je za parenje ove godine kupio i ima svog mužjaka.

Cvitulja ojagnjila četvorke - što starija sve više jaganjaca

"Bavim se ovčarstvom jer to mnogo volim. Imam suprugu i oca koji ima 90 godina i ne mogu da mi pomažu, tako da sam stado smanji sa dvadesetak ovaca na 13. Razmišljam da ove godine malo uvećam stado tako što bi sačuvao dva svoja jagnjeta."

Stojanović je dodao da za njega nema većeg uživanja nego kada stado izvede na ispašu i ne propušta dan da to učini, ma koliko je umoran od drugih poslova. Dodao je da će za koji dan kada "šestorke" porastu i njih početi da vodi na ispašu sa ostalim ovcama i jagnjadima.               


Tagovi

Ovca ojagnjila Šestorke Šestoro jagnjadi Ljubiša Stojanović Prinova Čudo


Autorka

Biljana Ljubisavljević

Više [+]

Diplomirani ekonomista, a nesuđeni bankar. Igrom slučaja se odmah nakon studija našla u novinarskim vodama i tu ostala. Kao najlepši deo ovog posla smatra terene u prirodi. Nekoliko novinarskih nagrada osvojila je upravo izveštavajući o zanimljivim ljudima koji žive i rade na selu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]