Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autohtone sorte ovaca
  • 27.05.2017. 12:30

Svrljiška pramenka - ponos svog kraja

Jedno od glavnih obeležja Svrljiga je ovca, čiji su proizvodi prepoznatljivi širom Srbije. U ovom kraju ovčarstvo je često deo porodičnog nasleđa. Na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu kolekcija ovaca i dviski porodice Milenković osvojila je zlatnu medalju.

Foto: Dejan Milenković
  • 2.383
  • 184
  • 0

Svrljiška pramenka uglavnom se uzgaja na području jugoistočne Srbije, ali proizvodi dobijeni od nje su prepoznatljivi i visokocenjeni na čitavom domaćem tržištu. Ova autohtona ovca u srpskom ovčarstvu ima značajnu ulogu.

Ovčarstvo povezuje generacije

U domaćinstvu Dejana Milenkovića iz sela Plužina, kao i u većini drugih u svrljiškom kraju, pored ostalih životinja, uzgaja se i svrljiška pramenka. Kako ovde ovčarstvo često predstavlja deo porodičnog nasleđa, naš domaćin je treća generacija čuvara ove autohtone ovce.

"Bavimo se stočarstvom, uz oko 70 ovaca, držimo i pet krava, kao i svinje i živinu za sopstvene potrebe. Svi u kući smo posvećeni poljoprivredi, moji roditelji, spruga, sin i ja, kao nosilac celokupnog posla. Ovčarstvo je započeo moj pokojni deda, mi potomci nastavili njegovim stopama, uvećavali stado vremenom, a danas nam je namera da dosegnemo broj od stotinak grla. Subvencije od 7.000 dinara po umatičenom grlu, dodatan su motiv da povećamo proizvodnju, one su nam vetar u leđa", priča Dejan.

Podneblje ima najveći uticaj

Tradicionalno ovčarstvo koje se potpuno oslanja na prirodno-geografske uslove, pre svega čiste planinske pašnjake obilate mnoštvom različitog bilja od aprila do kasne jeseni, od presudnog je uticaja na potencijal i proizvodne karakteristike svrljiške ovce.

"Ovce su teške od 60 kg do 80 kg, ovnovi od 90 kg do 110 kg. Jagnje se tri puta za dve godine, bude od jednog do tri jagnjeta po ovci. Procenat bližnjenja se kreće od 40% do 60%, što se razlikuje iz godine u godinu. Jagnjad su na rođenju teška od 5 kg do 7 kg, ima i težih, ali je to retkost, a za tri meseca u proseku dostignu 35 kg. Mlečnost je litar do litar i po po grlu. Sve što je dobro ostavljamo za priplod, ostalo ide za klanje", objašnjava naš domaćin.

Na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu kolekcija ovaca i dviski osvojila je zlatnu medalju

Kvalitet pronađe svoj put

Svrljiška ovca se uzgaja za proizvodnju mesa, mleka i vune. Najtraženija su jagnjad, pa kada je u pitanju njihov plasman, Milenkovići su zadovoljani, jer je potražnja veća od broja koji oni trenutno mogu da ponude tržištu. Sajmovi i izložbe su, uz tržište, još jedno mesto da se kvalitet, kao proizvod neprestanog rada i višegeneracijskog iskustva, prikaže i dokaže, što se ovog maja potvrdilo kako u Svrljigu tako i u Novom Sadu.

"Oduvek gajimo čistokrvnu svrljišku premenku, nikada do sada je nismo ukrštali, niti nam je to u planu u budućnosti. Što se nas tiče, njoj nema premca u kvalitetu mesa, mleka i vune. Kvalitet uvek dobro prolazi na sajmovima i izložbama. Na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu naša kolekcija ovaca i dviski osvojila zlatnu medalju, a u Svrljigu na opštinskoj izložbi, koja je održana 4. maja, pripalo nam je prvo mesto za celokupnu kolekciju ovaca, zaključuje Milenković.

Foto: Dejan Milenković


Tagovi

Dejan Milenković Plužina Svrljiška pramenka Autohtona ovca Svrljig Jagnje


Autorka

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar