Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene stoke
  • 28.10.2022. 10:00

Telad u Šumadiji 700 din/kg, u Čačku pojeftinila prasad, poskupela jagnjad

Novi bilten Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije donosi neka iznenađenja na stočnim pijacama za ovo doba godine.

Foto: Martina Pavlović
  • 269
  • 36
  • 0

Dominantna otkupna cena teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograma dostigla je maksimum u klanicama na području šumadijskog regiona, pošto je iznosila 700 din/kg, izveštava se u biltenu STIPS-a.

Za razliku od njih niže su bile otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma (300 din/kg) krava za klanje (200 din/kg) iste rase. Pad otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma evidentiran je u klanicama na području srednjebanatskog regiona uprkos slaboj ponudi.

Telad u Šumadiji i po 700 din/kg (foto: M. Celing Celić)

Dominirao je iznos od 320 din/kg. Protekle je sedmice u klanicama na području podunavskog regiona došlo do pada otkupne cene tovnih bikova ove rase telesne mase preko 500 kilograma na 320 din/kg iako je ponuda ove kategorije goveda bila prosečna. Pored njih evidentiran je otkup teladi telesne mase do 160 kilograma po dominantnoj ceni od 480 din/kg. 

Prasad od od 280 do 340 dinara za kilogram

Pad cena prasadi karakterisao je stočnu pijacu u Čačku tokom treće sedmice oktobra. Grla telesne mase do 15 kilograma najčešće su se mogla pazariti po ceni od 300 din/kg, dok je dominantna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma iznosila 280 din/kg. Otkupna cena prasadi bila je niža i u klanicama na području jablaničkog regiona. Za otkupljena grla telesne mase od 16 do 25 kilograma klaničari su najčešće plaćali 300 din/kg. Ista kategorija prasadi bila je skuplja na pijaci žive stoke u Leskovcu, dominirao iznos od 340 din/kg.

U Čačku prasići do 15kg cenili su se 300 dinara po kilogramu (foto: Martina Pavlović)

Prasad su bila jeftinija u odnosu na drugu sedmicu oktobra na stočnoj pijaci u Kragujevcu, jer se prodaja najčešće odvijala po ceni od 300 din/kg, a 360 din/kg, u klanicama na području braničevskog regiona, dok su za otkupljene tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma plaćali 190 din/kg tokom treće sedmice oktobra.

Jagnjad čak do 400 dinara

Reporter STIPS iz Čačka evidentirao je rast prodajne cene jagnjadi u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u ovom gradu, pošto je dominirao iznos od 380 din/kg. U klanicama na području podunavskog regiona došlo je do rasta otkupnih cena jagnjadi, šilježadi i ovaca. Obim otkupljenih grla bio je prosečan, pa su jagnjad otkupljivana po dominantnoj ceni od 330 dinara.

Jagnjad su bila skuplja u odnosu na prethodni period i na području Beograda. Protekle su se sedmice grla manje telesne mase mogla pazariti najčešće po ceni od 400 din/kg. Pad prodajne cene jagnjadi karakteristika je stočne pijaci u Kragujevcu tokom treće sedmice oktobra. Dominantna cena iznosila je 300 din/kg. Otkupna cena jagnjadi bila je niža protekle sdmice i u klanicama na području šumadijskog regiona.


Izvori

STIPS


Tagovi

STIPS Cene stoke Cene jagnjadi Cene prasadi Cena teladi Stočna pijaca


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D