Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Telad za tov
  • 13.08.2021. 12:00

Tele odvojiti od majke tek nakon dva meseca - kada uvesti koncentrat?

Momenat kada se može odvojiti od majke je kada nekoliko dana zaredom uzima 800 grama do jednog kilograma koncentrovane hrane što se uglavnom poklapa sa starošću od dva meseca.

Foto: Depositphotos/GLINI
  • 610
  • 151
  • 0

Najbolji period za odvajanje teladi od majke za tov je nakon osam nedelja, odnosno dva meseca, ali je vrlo važno da u tom momentu imaju težinu duplo veću od one na rođenju.

"Bitno je takođe da pre odbijanja, životinja bude naviknuta na koncentrovanu hranu, te je preporuka da počne da je konzumira već nakon sedam ili 10 dana od rođenja. To ne moraju biti velike količine, niti će zaista pojesti toliko da može u sebe da unese znatno hranljivih materija, ali je važno da se navikava na sam ukus", navodi dr Dejan Bugarski sa Naučnog instituta za veterinarstvo Novi Sad.

Koncentrat mora da prija životinji

Za razliku od mleka koje ide direktno u sirište, koncentrovana hrana ide u burag gde počinje lagani razvoj istog i njegove mikroflore, što dalje omogućava teletu da se što pre osamostali.

"Koncentrat koji se daje pre odbijanja mora biti onaj koji prija životinji. Dakle, ukoliko joj u startu ne odgovara, odmah treba zameniti drugim."

Ishrana teladi u prvim danima i nedeljama života

Momenat kada se može odvojiti od majke je kada nekoliko dana zaredom uzima 800 grama do jednog kilograma koncentrovane hrane što se uglavnom poklapa sa starošću od dva meseca.

Nakon što se odvoji, trebalo bi da u prvoj nedelji na raspolaganju ima dovoljno vode za piće koja je bitno kako bi podsticala unos koncentrata, ali ona neposredno ide u burag gde doprinosi stvaranju uslova za pravilan razvoj mikroflore samog buraga koji je kod preživara ključan.

Opasno ako tele nije naviklo na čvrstu hranu pre odvajanja

Ukoliko nije naviknuto na koncentrat, već konzumira samo mleko, nakon odvajanja dugo će patiti, neće znati da jede i neće imati pripremljenu floru.

"Dešava se da tovljači kupe lepo i okruglo tele, a onda u svom tovilištu shvate da ono ne zna da jede, tako se brzo razboli, česta su i uginuća. Ako se ne pripremi kao što savetujemo, trebalo bi da se nastavi sa mlekom, prepoloviti količinu koju je uzimalo i vremenom smanjivati dok se ne prilagodi drugoj hrani. Što je životinja starija, taj prelaz bora biti duži negde do dve nedelje", navodi Bugarski.

Seno ne omogućava brz razvoj buragovih resica

Stočari, posebno u manjem uzgoju, ukazuje naš sagovornik, često greše jer se drže tradicionalnog uzgoja što podrazumeva da tele, dok pije mleko, pred sobom ima seno, a tek u kasnijoj fazi dobije koncentrat.

"Takav postupak nije ispravan, jer davanje sena ne omogućava brz razvoj buragovih resica. Sledeći propust je što daju životinjama lucerkino seno, koje je u Vojvodini najrasprostranjenije, ali je čvrsto i tvrdo i telad je nerado konzumira. Ako već daju seno, bolje je da bude meko livadsko."

Zašto je dobro držati telad u parovima?

Kada se tele odvoji od majke, napominje da je važno izbeći sabiranje stresova. To znači da treba izbeći situaciju da se u isto vreme vakciniše, prebacuje u novi prostor, meša sa drugim životinjama u momentu kada treba da se osamostali.

"Svaka od tih pojava je pojedinačni stres koji deluje imunosupresivno što dalje izaziva razvoj bolesti, najčešće zapaljenje pluća. Treba napraviti raspored kada šta raditi tako da između svake te radnje postoji pauza od sedam do 10 dana", naglašava sagovornik Agrokluba.

Treba, dodaje, uzeti u obzir i da se starost od osam nedelja poklapa i sa fazom kada nestaje kolostralna zaštita, te telad preuzima imunu funkciju, a ako imuni sistem nije dovoljno spreman da odreaguje i zaštiti organizam, lako i brzo se mogu razviti bolesti.


Tagovi

Ishrana teladi Odvajanje teleta od majke Dejan Bugarski Telad za tov Koncentrovana hrana


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB