Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarska proizvodnja
  • 06.12.2017. 16:15

Tov junadi (ne)isplativ posao?

Tov junadi je nekada bio vrlo isplativ posao, ali su mnogi faktori uticali da se to promeni. Dok se bački farmeri žale na izuzetno lošu godinu za stočarstvo, situacija u Pocerju je, kako se čini, potpuno suprotna.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 2.030
  • 70
  • 0

Tov junadi je nekada bio veoma isplativ posao. Nažalost razni faktori su uticali da se to promeni. Đorđe Bečelić, iz bačkog sela Gardinovci, kaže da su se, ne tako davno, zahvaljujući toj proizvodnji gradila i izgradila mnoga domaćinstva u Vojvodini. Danas je stočarstvo veoma ugroženo, pre svega posledicama suše, ali i neskladom između kupovne i prodajne cene goveda.

Svake godine neizvesno

Bečelić tvrdi da se situacija svake godine menja, a to zavisi od više faktora: vremena, klime, ljudi i politike. Kako prenosi RTV, on naglašava da je situacija u stočarstvu u ovom trenutku vrlo teška, a tome je na prvom mestu doprinela ovogodišnja suša, koja je pojedinim domaćinima odnela kompletan rod, pa će on i ostali proizvođači imati ogroman problem da nastave da se bave stočarstvom.

U Pocerju drugačija slika

Tako misle bački farmeri. Međutim, kada odete malo južnije od Save i Dunava onda stičete drugačiji utisak. U pocerskom selu Maovi, stočar Milorad Božić ističe da ima 270 grla u tovu i tvrdi da bi mogao da tovi još junadi. Kako naglašava, posao je obiman i obaveze su svakodnevne. Stočarstvo kao zanimanje zahteva mnogo truda, rada i razmišljanja. Božić napominje da u tovu junadi nema velikih para, ali ima zato velikih odricanja da bi se sakupio novac za ulaganje u nastavak i proširenje proizvodnje, kupovinu zemlje i poljoprivrednih mašina.

Uprkos teškoćama, nema odustajanja

Ipak, bez obzira na teške okolnosti koje su snašle naše poljoprivrednike - oni ne odustaju. Nada i vera u bolje sutra, u plodnu zemlju i nebo kao izvor života ne jenjava. Zato je potrebno podržati te ljude, dati im vetar u leđa i pomoći im kada je teško, a 2017. godina je zasigurno jedna od takvih.

Foto: Damir Rukovanjski


Izvori

RTV


Tagovi

Stočarstvo Tov junadi Junice Bačka Gardinovci Maovi Pocerje Milorad Božić Cena Agroklub Đorđe Bečelić Suša Stočna hrana


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u